Ólomgyökér vagy ólomvirág (Plumbago)

Család: Kékgyökérfélék
Hazája: Dél-Afrika

Az ólomvirág rendkívül csodásan fest; füzérvirágzatának elegáns, cserje formája van. Virágai égszínkékek. Van azonban egy hófehér változata is az ’Alba’ Dézsában nevelve 2 m magasra és ugyanolyan szélesre nőhet. Az ólomgyökérnek ezen kívül magas törzsű, ámpolna és piramis növekedésű változata is ismeretes.
 
Május közepétől május végéig tegyük ki a növényt az erkélyre, vagy a teraszra, napos, széltől és esőtől védett helyre. Októberben hajtásait vágjuk vissza a felére, és tegyük világos, fagymentes helyre, ahol a hőmérséklet 5-8 Celsius fok. Szükség esetén hűvösebb vagy sötétebb környezetben is áttelel a növény, de ekkor lombját lehullajtja. Ebből az okból kifolyólag áttelelés előtt a hajtásokat 10 cm hosszúságúra vágjuk vissza. Október és április között a növényt csaknem szárazon kell tartani, a tápoldatozást szüneteltessük.

A világos helyen átteleltetett növényt áprilisban vagy májusban bátran vágjuk vissza. A metszés során nemcsak dugványokhoz jutunk, hanem a növény ezáltal bokrosabb lesz és virágzása is intenzívebbé válik. Május és augusztus között bőven öntözzük és hetente tápoldatozzuk a növényt.

Áprilistól júliusig dugványokkal szaporítjuk. A szaporításra legmegfelelőbb időszak a július hónap, mivel ekkor már félfás dugványokat szedhetünk.

Mivel a virágok ragacsos szőrzetű csészéjük miatt hervadás után nem tudnak maguktól lehullani, rendszeresen le kell csípni őket.

Ólomgyökér (<span>Plumbago sp.</span>)