Borágófa: trópusi bonsai az áruházak polcain

Egyre több bevásárlóközpontban találkozhatunk a bonsaiként árusított, örökzöld, fehér virágú borágófával. Kezelési utasítást sajnos nem mellékelnek hozzá, pedig ápolása eltér a hazánkban honos növényekétől.
A növény tudományos neve: Carmona microphylla vagy Ehretia buxifolia
Magyar neve: Borágófa
A Carmona nemzetség természetes élőhelye Délkelet-Ázsia és Dél-Kína. Nagyon szép fényes, sötétzöld, kicsit deltoidszerű levelei vannak. A levél széle ép, két kisebb bevágás van a csúcs mellett. Fonákja világosabb. Törzse világosbarna, majdnem sima, kisebb dudorokkal. Tulajdonképpen örökzöldként viselkedik, mert télen is megőrzi levélzetét és azokhoz hasonlóan nagyon lassú a levélváltása. Egyre több esetben találkozhatunk vele bevásárlóközpontokban, ahol bonsaiként árusítják. Ha jól érzi magát, szinte folyamatosan virágzik. Apró fehér virágaiból zöld bogyók fejlődnek, amelyek pirosra érnek. (A termések nem minden növényen jelennek meg!)

Üvegházban vagy floráriumban hosszú ideig nevelhető

A mi éghajlatunk alatt nehezen tartható. Melegigényes, minimum 20 fok hőmérsékletre, és magas páratartalomra van szüksége, ezért csak üvegházban vagy erre a célra kialakított floráriumban érzi jól magát! Nem szereti a hirtelen hőmérsékletváltozást, a talaj lehűlését, a huzatot és a hideget. Télen se csökkenjen a hőmérséklet 16 °C fok alá, viszont magasabb fényigénye miatt pótvilágítást kell alkalmazni! A legcélszerűbb legalább (nagyság függvényében több) két db legalább 12 Watt értékű energiatakarékos fényforrással napi 6-8 órát megvilágítani. Földjét tartsuk nedvesen, de a túlöntözés gyökérrothadást okozhat! Két-három hetente zuhanyozzuk le langyos vízzel!. Megfelelő gondoskodással hosszú ideig megtartható!

Metszéssel alakíthatjuk formáját

Kialakult koronájú fáknál úgynevezett "fenntartó" metszést végezzünk. Ez azt jelenti, hogy a hajtásokat rögtön a kellő hosszúságúra vágjuk. Metszéssel is tudjuk befolyásolni a növény formáját. Vegyük figyelembe, hogy a megmaradó levelek határozzák meg az új hajtások irányát. A visszavágás helyén több levelet képez. Hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. Vastagabb ágai úgynevezett "légbujtással" szaporíthatók.

A fiatal példányok rendszeres átültetést igényelnek

Egy-két évente szükségessé válhat átültetése, de az idősebb fákat ritkábban bolygassuk. Évente ellenőrizzük a gyökérzetet, ami arra is jó, hogy felfedezzük az esetleges betegségeket, vagy kártevőket! Amikor a gyökérzet teleszőtte a tálat, ültessük át! Az év bármely szakában átültethető, de a legcélravezetőbb tavasszal. A jó talaj laza szerkezetű, ez biztosítja az optimális vízháztartást, a gyökerek növekedését és a jó szellőzést. A talajszemcse szerkezete, kémiai tulajdonságai, valamint a tápanyagok és ásványi anyagok jelenléte mind-mind nagyon fontos alkotórészei a megfelelő ültetőközegnek!
Tápanyag-utánpótlás: A vegetációs időszakban kéthetente, télen kisebb töménységben, havonta ajánlott.
A növényt bemutatja: Katona Ervin, Yamadori Bonsai Hungary. Köszönjük!

Borágófa (<span>Carmona microphylla</span>)