Közkedvelt dísznövényünk a fikusz vagy gumifa, Hátsó-Indiából származik, ahol leginkább haszonfaként termelik, ragadós tejnedvét csapolják és gumit gyártanak belőle.

Szép, mutatós növény, ha jól gondozzuk. Ellenkező esetben felkopaszodik, levelei sárgulnak, lehullanak.

A legelterjedtebb a sötétzöld, nagy ovális levelű Ficus elastica. Ez a legkényesebb. Különösen a hidegre érzékeny, hamar megfázik, ami a levelek fonnyadtságában vagy a levélen, esetleg a törzsön megjelenő olajszínű, majd barna foltokban mutatkozik meg.

A megfázást okozhatja a hirtelen beáramló hideg levegő vagy az alacsony hőmérséklet, továbbá az erős hőmérséklet-ingadozás.
Tehát a szellőztetésnél vigyázzunk. A 18-20 °C fokú szobahőmérséklet megfelelő a fikusz részére. A növények túlöntözését a levelek sárgulásán látjuk.
Különösen a téli hónapokban vigyázzunk az öntözésre. Télen a növény csak vegetál, él, de nem fejlődik, nincs annyi vízre szüksége, mint a hajtás-, illetve levélfejlődés idején. A talaj nyirkos legyen, de nem túl vizes. A cserép alatt levő tányérkában vagy díszcserépben ne álljon soha víz. Az utóbbi években a kissé szélesebb levelű, hullámos élű F. elastica var. decora terjedt el.

Mind a törzset nevelő, mind a kúszó fikuszokat dugványozással szaporítjuk.
A dugványok melegtalpon zárt helyen gyökeresednek csak meg, ezért otthon a lakásban eredménytelen lesz a munkánk.
A kúszó fikuszok hajtásain végig gyökerek fejlődnek, ha ilyen gyökeres hajtásrészekhez jutunk, megpróbálhatjuk a szaporítást.

Fikusz (<span>Ficus sp.</span>)

Hol kapható?