Ha egyedi kinézetű növényre vágyunk, ami feldobja lakást, akkor a hengeres anyósnyelv kielégíti az elvárásokat.

Sansevieria cylindrica (Hengeres anyósnyelv)

Figyelemfelkeltő külalakján túl további előnye, hogy a közkedvelt anyósnyelvhez hasonlóan ez a növény sem igényel nagyobb figyelmet, kezdő szobanövénytartók is nyugodtan próbálkozhatnak tartásával.
Ez a Sansevieria faj Afrikából származik, a sárkányfafélék (Dracénák) családjába tartozik. Szürkés-zöld, punk frizura alakban álló sima leveleinek egyszerű felépítése figyelemfelkeltő, modern lakásokban jól mutat. Levelei kb. 3 cm átmérőjűek és 60-150 cm hosszúak.
A hengeres anyósnyelv pozsgás növény lévén alacsony vízigényű, elég ha havonta 1-2 alkalommal, - nyáron valamivel gyakrabban, télen ritkábban - öntözni. Általános szabály, hogy a szukkulens növények jóval kevesebb vizet igényelnek mint a "hagyományos" levéldísznövények, ezért az öntözések között várjuk meg, amíg kiszárad a talaj felső rétege.
Legszebben világos, napos helyen fejlődik, de elviseli a félárnyékot is. Nyáron akár a kertbe is kitehetjük, de figyeljünk arra, hogy felesleges csapadék ne álljon a tálkájában, mert gyökerei könnyen megrohadnak. Átlagos szobahőmérsékletet kíván, télen se hagyjuk 10°C-nál hidegebb helyiségben.
Szaporítása rizómájának (gyöktörzsének) feldarabolásával lehetséges. Éles késsel vágjuk 8-10 cm-es darabokra. Mielőtt elültetnénk a darabokat, hagyjuk 1-2 napig száradni, majd egyesével dugdossuk laza, jó vízáteresztő, homokkal dúsított virágföldbe.

Szanszeviéria (<span>Sansevieria cylindrica </span>)

Hol kapható?