Szenna (Cassia corymbosa)

Család: pillangósvirágúak
Hazája: Dél-Amerika

A szenna fűszeres illatú, gazdagon virágzó cserje. Olyan balkonnövény, amellyel valóban kevés problémánk fog adódni; fontos teendőnk csupán a téli fagymentes tárlóhelyről való gondoskodás. Kb. egyforintos nagyságú, aranysárga virágai levélhónalji fürtökben képződnek a hajtáscsúcsokon. Akinek megvan a lehetősége, hogy a cserjét egy fagymentes télikertben helyezze el, az nyugodtan számíthat márciusig tartó szakadatlan virágzásra.

Teljes napsütést igényel. Minél több napfény éri a szennát, annál dúsabban fog virágozni. Ültetéséhez megfelel az általános virágföld.

A szennának bőséges vízellátásra van szüksége. Forró napokon reggel és este is öntözzük meg a dézsába ültetett növényt. Hogy a gazdag virághozamot folyamatosan produkálni tudja, tápanyagokból is sokat igényel. Legjobb, ha a májustól augusztusig tartó időszakban hetente ellátjuk komplex műtrágyával. Amennyiben nem áll rendelkezésre télikert, akkor is keressünk egy fagymentes helyet, jobb lehetőség híján akár egy sötét, ám jól szellőző pincét. Mielőtt itt elhelyeznénk a növényt, vágjuk vissza az ez évi hajtásait mintegy negyedükre. Ezt késő ősszel tegyük meg, az első fagyok idején. A teleltetés legfontosabb kérdése, hogy száraz földlabdával tegyük be a szennát téli helyére, mert a nedves gyökereken gyökérrothadás léphet fel.

Szaporíthatjuk dugványozással-, ekkor félfás dugványokat kell fólia alá tűzdelni; vagy magvetéssel. A magokat áprilisban vetjük.

Figyelem! A nemzetség minden faja mérgező!

Szenna (<span>Cassia corymbosa</span>)