Kenderpálma (Trachycarpus sp.)

Család: Pálmafélék.
Hazája: Kelet-Ázsia, Közép-Európa.

A kenderpálma törzse vékony, nemezesedő, felfelé egyre megújul. Hazájában 2400 m tengerszint feletti magasságban nő, ezért a melegebb mikroklímájú vidékeken és hazánkban is teleltethető a szabadban. Nagy helyigényű növény, mivel mind szélességében, mind magasságában tekintélyes méretet ér el (2-3 m).

Kifejezetten világos helyet válasszunk kenderpálmánknak. Fiatal korában óvjuk ugyan a tűző naptól, idősebb korában azonban már semmilyen védelemre nincs szüksége, kimondottan kedveli a napfényt. Hűvösebb klímájú vidékeken a téli hónapokra hidegházban kell elhelyezni, 0-7 Celsius fok hőmérsékleten. Meleg mikroklímájú területen teleltethető a szabadban is, légbuborékos fóliával letakarva. Teleltetés után márciusban helyezhetjük ki újra a balkonra, teraszra.

A kenderpálma vízigénye a hőmérséklettől függ. A meleg nyári hónapok alatt bőségesen ötözzük, és kéthetente tápoldattal is lássuk el a növényt. Mihelyt azonban hidegebbé válik az idő, hagyjuk abba a tápoldatozást, és az öntözés gyakoriságát is egyre csökkentsük. Figyeljünk, hogy midig nedves legye a talaj, de tartsuk szem előtt azt is, hogy a túláradó nedvességet éppúgy nem viseli el a pálma, mint a szárazságot. Ha átcserepezésre kerül sor, akkor humuszos földkeveréket használjunk; amelyben 2/3 rész komposzt vagy kerti talaj van, 1/3 rész tőzeggel vagy kéregből készült humusszal összekeverve. Esetleg homoktartalmú általános virágföld is felhasználható.

A szaporítás ideális ideje a tavasz. A friss magvak jól csíráznak ilyenkor fólia vagy üveg alatt. A csírázás ideje mindenesetre eltart 3-6 hónapig.

A kenderpálmát csak 3-5 évente szükséges átültetni. Kifejezetten nagy edényt használjunk erre a célra, az alján pedig vastag vízelvezető réteget képezzük ki.

Kenderpálma (<span>Trachycarpus sp</span>)