Hófehér, csillag alakú virágokat hozó kúszónövény, az alakja rendkívül jól alakítható és a gondozása is egyszerű. A sokvirágú jázmin vagy kínai jázmin (Jasminum polyanthum) Ázsiából, azon belül is Nyugat-és Dél-Kína területeiről származik. Rendkívül erős és gyors növekedésű kúszónövény, hazánkban népszerű szobanövénynek számít. A hosszú, vékony, gyorsan növő szárain, amik egy év alatt akár 2 métert is nőhetnek, sötétzöld leveleket növeszt, melyek rendszerint 7 csúcsos levélkéből állnak. Hófehér, jellegzetesen édes illatú, bódító virágai a száron csoportosan helyezkednek el, amik rózsaszín bimbókból fejlődnek ki.

Megfelelő körülmények és gondozás esetén januártól egészen a tavasz végéig – nyár elejéig díszíthetik és illatosíthatják otthonainkat virágaikkal. A sokvirágú jázmin már fiatal növényként is bőségesen virágzik. Hosszú szárait futtathatjuk rácsra, drótkarikára vagy egyéb támasztékra, melyek segítségével egyedi formájúra alakíthatjuk jázminunkat, de függőkosárban vagy magasabb virágtartón tartva is csodálatos látványt nyújtanak lecsüngő szárai és szép fehér virágai.

Virágzás után minden évben erőteljesen vágjuk vissza, ezzel elősegíthetjük a növények bokros növekedését. A virágzás befejezését követően ültessük át jázminunkat, különösen a fiatal növényeket, ha szükséges, a tartó edényt is cseréljük nagyobbra. Az átültetéshez használjunk jó minőségű általános virágföldet. Ezt követően, ha az időjárás már engedi, tegyük ki a növényt a szabadba, hogy hajtásai erőteljesebben fejlődjenek és a következő évben is sok szép virágra számíthassunk.

Gondozásának titka, hogy télen hűvös helyen kell tartani, nyáron ki kell tenni a szabadba. Világos, napos helyre rakjuk, egy kis közvetlen napsütéssel, de a forró nyári naptól óvjuk. A jázmin hűvös vagy átlagos meleg környezetet igényel, a túlságosan nagy melegben felnyurgulhat. Nyáron tartsuk 18-22 C fok körüli hőmérsékleten, míg télen a 15 C fok körüli hőmérséklet az ideális a számára. A hűvös környezet indukálja és meghosszabbítja a következő évi virágzási időszakot.

A földjét tartsuk mindig nedvesen, az intenzív növekedéséhez sok vizet - lehetőleg lágy esővizet - igényel. Időnként permetezzük a leveleit, főleg, ha szobai körülmények közt neveljük.

A sokvirágú jázmin hajtásdugványról könnyen szaporítható. Virágzás után, amikor visszavágjuk, gyűjtsünk az anyanövényről 2-3 leveles hajtáscsúcsokat, amiket azután vízben vagy földben is könnyedén gyökereztethetünk. A meggyökeresedett példányokat ültessük általános virágföldbe, és ha az időjárás engedi, akkor tegyük ki a szabadba a fiatal növényeket, hogy minél jobban megerősödjenek. A növekedésnek indult kis növényeket gondozzuk a felnőtt növényekhez hasonló módon.

Túl száraz levegő esetén a növény levelei elhervadnak. A páratartalom növelésére állítsuk a növényt nedves kavicsokkal teli tálcára. Ne helyezzük fűtőtest közvetlen közelébe. A levelek sápadtsága takácsatka jelenlétére utal. Esetenként levéltetű-fertőzöttség is előfordulhat.

Sokvirágú jázmin (<span>Jasminum  polyanthum</span>)

Hasonló növények

Téli jázmin (Jasminum nudiflorum) Téli jázmin (Jasminum nudiflorum)
A Téli jázmin kínából származik. Az...