A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magánosan állnak, hanem 2-5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.

Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.

Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert; gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat.

Katalin

Késői érésű új magyar nemesítésű fajta. Nagy, igen nagy gyümölcsei ropogósak, kellemes ízűek. Bőven, rendszeresen terem. Friss fogyasztásra, konzervipari, hűtőházi feldolgozásra egyaránt alkalmas. Géppel is betakarítható.

Cseresznye (<span>Cerasus avium</span> 'Katalin')

Hasonló növények

Cseresznye (Cerasus avium 'Szomolyai fekete') Cseresznye (Cerasus avium 'Szomolyai fekete')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Cseresznye (Cerasus avium 'Van') Cseresznye (Cerasus avium 'Van')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Cseresznye (Cerasus avium 'Vera') Cseresznye (Cerasus avium 'Vera')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Összes 12 hasonló növény megtekintése »