Őszirózsa, kínai őszirózsa (Callistephus sinensis)
Magassága: 30–90 cm, fajtánként változó; virága: fehér, krémszínű, rózsaszínű, vörös, lila, kétszínű; (júliustól szeptemberig); napos termőhely; magvetés: februártól márciusig melegágyba, áprilisban helyrevetve.
Fészkesvirágúak (Asteraceae)
Az őszirózsa a legkedveltebb vágott virágok közé tartozik. Sokféle őszirózsát ismerünk. Alacsony növésű változatok közé tartozik a ’Liliput’ fajta. Magasabb növésű változatok is elterjedtek, melyek vágott virágnak is alkalmasak, ilyen például a ’Strucctoll’ fajta. Évről évre újabb fajták jelennek meg a kereskedelemben, melyeknek különböző virágszínük és –formáik, magasságuk vannak.
Sokak elveszítik a kedvüket az őszirózsáktól a gyakran ismétlődő fuzáriumos hervadás miatt. A helyrevetett őszirózsák, ellentétben a palántákkal, nehezebben esnek áldozatul ennek a növények pusztulásával járó betegségnek.
Az őszirózsa fuzáriumos hervadása elkerülhető, ha termőhelyét évenként változtatjuk, vetésforgóba ültetjük a dísznövényt. A betegségre ellenálló fajtákat válasszunk, és ne telepítsük veszélyeztetett területre őszirózsát.

Őszirózsa (<span>Callistephus sinensis</span>)