Tulipán (Tulipa)
Magassága: 15-45 cm; virága: fehér, rózsaszínű, piros, és sárga színek minden árnyalata, lila, kékes, többszínű, telt és egyszerű, formája változatos, részben illatos; (áprilistól májusig); napfényes termőhely; télálló; ültetés: ősszel 10 cm mélyre.
Liliomfélék (Liliaceae)
Az őszi ültetéseknél legelterjedtebben tulipánhagymákat helyeznek a kertekbe. Több formája, fajtája és osztályozása ismeretes. A nagyon korán virágzó botanikai tulipán sziklakertekben és a csoportos beültetéseknél is könnyen alkalmazható. Vágott virágként a legalkalmasabbak a ’Darwin’-, a ’Triumph’-, a ’Liliomvirágú’ – és a ’Papagáj’-tulipánok.
A tulipánok csak 2 évig maradhatnak ugyanazon a helyen. Miután levélzetük elsárgul, kivesszük őket a földből, száraz és hűvös helyen tartjuk őket, a nyár folyamán és ősszel újabb termőhelyen ültetjük el őket.
Ősszel az ültetést követően fedjük be a tulipánok helyét lehullott lombbal. Így megakadályozzuk, hogy a meleg őszi nap a hagymákat korai kihajtásra serkentse. Ha a hagymák túl korán hajtanak ki tavasszal, akkor a levélcsúcsok megbarnulhatnak (elhalhatnak) egy késői fagy következtében.

Tulipán (<span>Tulipa sp.</span>)