Ausztrál százszorszép (Brachycome iberidifolia)

Család: Fészkesvirágúak
Hazája: Ausztrália

Az ausztrál százszorszép a leghálásabb növények egyike. Legismertebb változata ibolyaszínű virágokkal és aranysárga portokokkal rendelkezik. Az ausztrál százszorszépnek a kéken kívül fehér és rózsaszínű változatai is ismeretesek. A virágok finom illatúak és kecsesen kandikálnak ki a szeldelt lombozatból. Különösen szép virágzuhatagot alkot ámpolnanövényként vagy dézsás növényként. Tetszetős látványt nyújt a dézsába ültetett rózsafa vagy Hibiscus aljnövényeként is.

A széltűrő növényt lehetőleg napos helyen neveljük. Talajaként számításba jöhet a virágföld, és a balkonnövények földkeveréke is. Az egyéves növény hamar elágazásokat fejleszt, és gyorsan növekszik. Ajánlatos az ültetésnél 15 cm-es térállást betartani.

A gazdagon virágzó növény kedveli, ha állandóan enyhén nedves környezetben tartjuk. A földlabda kiszáradása éppoly káros, mint a pangó víz. Ha az ausztrál százszorszépet hetente tápoldatozzuk, és az elvirágzott részeket rendszeresen eltávolítjuk róla, sok örömöt lelhetünk benne.

Áprilisban fej- vagy hajtásdugványok által, márciusban magvetéssel szaporítható.

Az első évben fenyőágakkal védve, az enyhe telet túléli, a második évben enyhén elfásodik és ellenállóbb lesz a faggyal szemben.

Ausztrál százszorszép (<span>Brachycome iberidifolia</span>)