Kerti kapor (Anethum graveolens)
Család: Ernyős virágzatúak
Hazája: Földközi-tenger, Elő-Ázsia, India
A magyar nyelvjárásban a fűszerkapor, kapor, uborkafű elnevezései is elterjedtek.
Az egyéves növény a Földközi-tenger vidékéről származik, már az ősi egyiptomiak is termesztették gyógynövényként és fűszerként. Könnyen felismerhető hosszú, kékes, 1,20 m-ig is megnövő, egyenes, hosszanti irányban fehéren illetve zölden csíkozott száráról és szeldelt levélkéiről. Rendkívül apró, sárgászöld, erősen illatos virágai hatalmas ernyővirágzatban találhatók.
A kapor szereti a laza, humuszos talajt, amelyet mindig nedvesen kell tartani. Magvai áprilistól kezdve 4-6 hetente vethetők. Vetéskor a magvakat könnyedén a talajba nyomjuk. A soronkénti távolság 25 cm legyen. Ezt a távolságot csak akkor kell betartani, ha a növényt magérésig ugyanazon a helyen hagyjuk. Ha a kaprot csak a levelei miatt termesztjük, akkor elég a 10x10 cm-es térállás is.
A hajtásokat, a virágzatokat, és a magvakat a reggeli órákban gyűjtsük be.
Áprilistól magvetéssel szaporítható.
A csokorba kötött kapor jellegzetes illatot áraszt, ezért természetes légtisztítóként használható a mellékhelységekben, konyhákban, dohányzókban.
A kaprot alkalmazzák felfúvódás ellen; étvágygerjesztő és emésztést serkentő hatása is ismert.