Széleslevelű tárnics vagy encián (Gentiana acaulis)

Család: Tárnicsfélék
Hazája: Európa

A szártalan encián királykék, tölcsérformájú virágaival nemcsak a hegyvidék tipikus növénye, hanem sziklakertekben, virágládákban és dézsákban nevelve is kedvelt évelő növényeink közé tartozik.

A 10 cm magasra növő tárnics kedveli a napos, hűvös helyet és a nem túl erősen tőzeges-humuszos, agyagos talajt. Felhasználható még egy speciális földkeverék is, amelyet úgy készíthetünk el, hogy a rododendronok földkeverékéhez tőzeget adunk. A gyengén fejlődő tárnicsot csak azonos magasságú évelőkkel társítsuk, mert ellenkező esetben elnyomják növényünket.

Az encián sok törődést igénylő növény. Földlabdáját ne hagyjuk kiszáradni, ugyanakkor a túl nedves környezet sem kedvező számára. A növényt érzéssel, mérsékelten öntözzük és szerves trágyával tápoldatozzuk, erre legalkalmasabb az érett tehéntrágya. Hótakaró hiányában elengedhetetlen a fagy elleni védekezés. A növényt fenyőágakkal takarjuk be.

A szaporítás szeptemberben vagy októberben, tőosztással vagy magvetéssel történhet. (A csírázáshoz hideghatás (jarovizáció) szükséges.)

Figyelem! Az encián a védett növények közé tartozik, ezért soha ne ássuk ki vagy tépjük le a természetben előforduló példányokat.

Széleslevelű tárnics (<span>Gentiana acaulis</span>)