Kislevelű orgona (Syringa microphylla)

Család: Olajfafélék
Hazája: Kína

Gazdagon virágzó cserje, mely hidegre nem érzékeny, hiszen hazájában 2000 m feletti magasságban él. A kislevelű orgona bokra mintegy 60 cm magas, sűrű, bozótos. Levelei oválisak, fűzöldek, virágai jellegzetes illatosak, színük lila vagy rószaszínű lehet. Balkon-, és terasznövényként különösen jól alkalmazható cserje.

Nem csoda hát, hogy oly szívesen ültetik balkonládákba, illetve teraszokon kialakított kertekbe. Már kevés cserje elég ahhoz, hogy kellemes illatot árasszon, ezért a kislevelű orgona nagyobb edénybe ültetve is keresett díszcserje. Kedves növénye lesz minden romantikus léleknek, illatát ők különösen nagyra fogják értékelni.

A kislevelű orgonát egyaránt elhelyezhetjük napon, illetve félárnyékos helyen. Beültetés előtt keverjünk az ültetésre használt általános virágföldbe olyan anyagot, amitől az laza, vízáteresztő lesz, pl. kavicsot, mert a pangóvíz kárt tesz az orgonában.

Folyamatosan távolítsuk el a hervadt virágokat, mivel a növényt gyengíti az, ha magokat fejleszt; azonkívül pedig a magokat tartalmazó bugák nem is néznek ki szépen. Ha augusztus elején alaposan ellátjuk a tövet komplex műtrágyával, vagy még inkább szerves trágyával, azzal elősegítjük a jövő évben kihajtó virágrügyek képződését.

Nyári zölddugványozással szaporíthatjuk. A magvetéssel történő szaporítás hosszadalmas és nehéz, ez maradjon inkább a szakemberekre.

Mésztartalmú talajon sokkal jobban fejlődik a kislevelű orgona.

Kislevelű orgona (<span>Syringa microphylla</span>)

Hasonló növények

Közönséges orgona (Syringa vulgaris) Közönséges orgona (Syringa vulgaris)
A közönséges orgona (Syringa vulgaris) az...