Kazuárfa vagy kengurufa (Casuarina)

Család: Kazuárfafélék
Hazája: Dél-Ausztrália

Finom, egzotikus megjelenésű növényről van szó. Sok hosszú, lehajló, tagolt gallya hullámzó, tollszerű lombozatot alkot. Megjelenése a zsurlóhoz hasonlítható, vagy a díszkertekből ismert tamariskához.

Szélsőséges viszonyok között is megél a kazuárfa. Különlegesen kevés igénye van, hazájában általában olyan helyen él, amit már semmilyen más növény nem visel el. Cserjének és fának is nevelhető. Főleg száraz területekre ajánljuk. Talajaként beváltak a vályogos-humuszos földkeverékek. A szélre nem érzékeny, igényli viszont a napfényes, világos helyet.

Szerény növény, kevés vízzel is beéri. Elég, ha egy-kéthavonta megtrágyázzuk. A trágyázás gyakoriságát a kívánt növekedési erély függvényében is eldönthetjük. Erőteljes növekedésű fa, így már időben gondolnunk kell a visszametszésre. Teleltetésére világos, 5-10 Celsius fok hőmérsékletű helyiség alkalmas.

Tavasszal szaporíthatjuk magvetéssel - kis edényekbe az ablakpárkányon; vagy dugványozhatjuk nyáron, amikor a talaj hőmérséklete már elérte a 20 Celsius fok hőmérsékletet.

Ha van lehetőségünk a kazuárfát télikertben tartani, akkor számíthatunk az apró, alig észrevehető virágok megjelenésére.

Kazuárfa (<span>Casuarina sp.</span>)