A kecskerágó vagy csíkos kecskerágó (Euonymus europaeus) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a kecskerágó-virágúak (Celastrales) rendjéhez, ezen belül a kecskerágófélék (Celastraceae) családjához tartozó faj.

A kecskerágó csaknem egész Európában előfordul. Ősszel pirosló termésekkel megrakott bokrai igen mutatósak.

A kecskerágó lombhullató, jó sarjadzóképességű, 1-7 méter magas cserje vagy kis fa, széles, boltozatos koronával. Ágai sűrűn helyezkednek el egymás fölött, terpedten szétállnak, kérgük szürkés- vagy vörösbarna. A fiatal ágak zöldesbarnák, gyengén négyélűek vagy 2-4, barna paraléc fut rajtuk hosszanti irányban, és felületüket számos paraszemölcs borítja. A 3-10 centiméter hosszú és 2-3,5 centiméter széles levelek egyszerűek, hosszúkás lándzsásak vagy hosszúkás tojás alakúak, ékvállúak. Csúcsuk hegyes vagy tompa, szélük finoman csipkés, fűrészes, kopaszok, felül szürkészöldek, fonákjukon világosabbak.

A kecskerágó élőhelye nyirkos és száraz erdők, ligetek, cserjések, sövények, a síkságtól 1200 méter magasságig. A tápanyagban gazdag, meszes, jó vízellátású és mély rétegű vályogtalajokat kedveli.

Csíkos kecskerágó (<span>Euonymus europaeus</span>)

Hol kapható?

Hasonló növények

Kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gold') Kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei 'Emerald 'n Gold')
Kitűnő örökzöld törpe cserje. Fényes tarka...

Tömött szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus 'Compactus') Tömött szárnyas kecskerágó (Euonymus alatus 'Compactus')
Lombhullató, sötétzöld lombú alacsony cserje, kb....

Aranytarka nagylevelű kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei 'Canadale Gold') Aranytarka nagylevelű kúszó kecskerágó (Euonymus fortunei 'Canadale Gold')
Euonymus fortunei ’Canadale Gold’ (Aranytarka nagylevelű...

Összes 9 hasonló növény megtekintése »