A gyógyszertári kirakatokból jól ismert filodendron tudományos neve Monstera deliciosa. Sokan nem kedvelik, mert leveleit mindig a világosság felé fordítja, gondozójának hálátlanul hátat fordít.

Ez a "tapintatlanság" rendkívüli fényigényének tudható be.

Helytelen, ha a növényt visszafordítjuk, mert néhány hét múlva levéllemezeit ismét a fény felé fordítja. Ezért az ablaktól távolabb, de világos helyre helyezzük el, esetleg az ablakkal szemközt levő falnál /kis szobában nagy üvegfelületnél/ vagy sarokban, így mi is gyönyörködhetünk pompájában, bár ez nem lesz teljes, mert levélnyelei kissé megnyúlnak.

Minél idősebb a növény, annál szebbek a levelei.

Az első levelek csak egyszerű szív alakúak, később lesznek hasítottak, majd lyuggatottak.

Hosszú léggyökereket fejleszt, amelyek segítségével hazájában, Mexikó őserdeiben támaszkodva kúszik fel a fára.

A szobában tartott növények léggyökerét szokták vízzel telt kis üvegekbe dugni. Ez nem szükséges, nagyon rontja az egész helyiség esztétikai hatását.

Nyugodtan levághatjuk a léggyökereket, vagy csak visszavágjuk és a cserép földjébe dugjuk. Virága, helyesebben, fellevéllel védett torzsavirágzata is igen szép, olyan mint a kálla virága. Termése kukoricacsőhöz hasonló, rendkívül kellemes íze sárgadinnyére emlékeztető. Kellemetlen csak az, hogy két év alatt érik meg, és a rajta levő apró szöszök viszketést okoznak fogyasztás után az ember nyelvén.
Tessék jól gondozni a filodendront, hogy 10-15 éves korában gyümölcsét megkóstolhassák.

Tápdús, laza szerkezetű, nyirkos, de nem vizes talajt igényel és világos, de nem napfényes helyiséget.

A teleltetés alatt ne legyen nagy a hőingadozás, 16-18 °C fok hőmérsékleten szépen áttelel.

A növényeket tavasszal ültetjük át, ez rendszerint évenként szükségessé válik. A tápanyaghiányt - ami a kis cserépben előállhat - a növény nagyon megérzi, és ezt az alsó levelek elsárgulásával jelzi, ami főként az új levél megjelenésekor gyakori.
Az erősen megnyúlt, felkopaszodott növényeket visszavághatjuk. A cserépben maradt tő hamarosan ismét kihajt.

A levágott törzset szaporításra használjuk fel.

A feldarabolás után megvárjuk, hogy a kiszivárgó zöldes nedv beszáradjon, majd fektetve cserépbe ültetjük. A hajtás végén a levélnyelet a dugványon hagyjuk, csak a levéllemezt távolítjuk el.

A cserépbe ültetéskor a fejdugvány mellé szúrjunk kis botocskát, hogy a növény gyökeresedése ideje alatt ne mozduljon el.

A törzsdarabokból fejlődő levél szív alakú lesz, a fejdugvány levélnyeléből szép, szabdalt levél bontakozik ki. Újabban kertészetekben magról is szaporítják a hosszabb ízközű, kisebb levelű és gyengébb növésű borsigiana változatát. Nyurga növése fali dísznek teszi alkalmassá.

Türelem kell a filodendron szaporításához, sokszor 6-8 hetet kell várnunk, amíg gyökeresedni kezd. A türelem így nemcsak rózsát terem.

Filodendron, könnyezőpálma (<span>Monstera sp.</span>)

Hol kapható?