Az ánizs (Pimpinella anisum) ismert fűszernövény. Népies neve: ánizsmag, illatos ánizs, közönséges ánizs, bécsi- vagy édeskömény.
Származása, termőhelye
A Földközi-tenger mellékéről származik, de már nagyon sokfelé termesztik, így nálunk is. Már az ókori Egyiptomban is használták fűszerként; az ókori Keleten fizetőeszköz is volt. Pannóniába a római katonák hozták be. A középkor kedvelt fűszere volt.
Megjelenése, termesztése
A közönséges ánizs egyéves, lágy szárú növény. Hazánk bármely területén termeszthető, a legtöbb talajon jól fejlődik. Meleg- és tápanyagigényes. Magról szaporítható; március közepén–április elején 30–40 cm-es sortávolságra vetik. A fő- és mellékernyők érésekor, általában júliustól aratják, és cséplés után szellős helyen tárolják.
Fűszerként szürkésbarna, 3,5–5 mm hosszú termését (Anisi fructus) használjuk; ezen gyakran a kocsány is megmarad. Illata jellemző, kellemes. A köménymagra emlékeztető, de annál erősebb szagú, édesen aromás ízű fűszer.
Felhasználása
Az ánizsmagot általában egészben használjuk. Ha kell, össze is törhetjük, de mindig csak a szükséges mennyiséget, mert gyorsan elveszíti jellegzetes aromáját. Fűszerként az egész világon sokoldalúan használják, illóolajat, fehérjét, cukrot tartalmaz.
Felhasználható főzelékek (vörös káposzta-, sárgarépa-, tök-, cékla- stb.), vadas ételek, mártások ízesítésére; ezeket egy kevés ánizs előnyösen érdekessé teheti.
Gyakran teszik édességekbe, gyümölcskompótokba, édes rizsbe, köhögés elleni cukorkákba, pudingokba, tésztákba, süteményekbe, egyes vidékeken még a kenyérbe és a sós süteményekbe is. Sokféle italhoz adják, így puncsokhoz, szirupokhoz, likőrökhöz, édesborokhoz és teákhoz, de leginkább a likőrgyártásban jelentős
Ánizslikőrök
Az ánizs adja a görög nemzeti italnak számító ouzo (ejtsd: úzó) jellegzetes aromáját. Ugyanez az ital Macedóniában és Bulgáriában is ismert, ott masztika a neve. Házilag főként törkölypálinkából (ritkábban szőlőből) készítik, ami pedig kereskedelmi forgalomba került, azt általában gabonaszeszből. Az ánizs (a fehér üröm és az édeskömény mellett) a hasonlóképp karakteres francia abszint és pastis egyik fő alkotóeleme is.
Ha ezeket a likőröket vízzel keverjük, érdekes hatást figyelhetünk meg. Az ánizsolaj ugyanis nagyon rosszul oldódik a vízben, ezért, ha vizet öntünk hozzá, az ouzo és az abszint is opálos fehér, illetve fehér-zöld színt vesz fel, ahogy az illóolajok kicsapódnak az oldatból. Ez a színváltozás (a Louche-hatás) lehet az egyik oka annak, hogy ezeket az italokat már-már rituálisan isszák.
Gyógyhatása
Az ánizst étvágyjavító, emésztést serkentő, vértisztító, hurutoldó, idegerősítő, felfúvódást szüntető, gyomor-, bél- és epebántalmak elleni szerként is használják. A gyermekgyógyászatban mint szélhajtó szinte nélkülözhetetlen. Gyógyszerekhez ízjavítónak adják.
Magvaiból vízgőzzel illóolajat párolnak le. Származási helyétől függően az ánizsmagból 6–9% ánizsolaj vonható ki.
Használják illatosításra, gyenge hashajtónak, és a belső elválasztású secretumok (tej, köpet) gyorsabb kiválasztására. A tetveket gyorsan elpusztítja, ezért kenőcsként vagy borszeszes oldatban fejtetvek ellen is alkalmazzák.
A bőrt érzékenyítő és/vagy enyhén irritáló tulajdonságai miatt tartós, több hetes használata nem ajánlott.
A háziállatok féregűző szereinek egyik alkotója.
Külső hivatkozások
Gyógynövények |
|
Acsalapu · Áloé · Amerikai lázgyökér · Amerikai viaszbokor · Angyalfű · Ánizs ~mag, · Anyarozs · Apróbojtorján · Apró szulák · Aranyvessző · Árnika · Articsóka · Babér~levél, · Babhéj · Bazsalikom · Benedekfű · Bengekéreg · Betonika · Bíborkasvirág · Bojtorján · Borágó · Borbolya · Borostyán · Borsikafű · Borsmenta · Buchu · Búzavirág · Bürökgémorr · Centella · Cickafark · Citromfű · csabafű · Csarabfű · Cseresznye · Cserszömörce · Csicsóka · Csikófarkfű · Csikorgófű · Csillagánizs · Csipkebogyó · Csombormenta · Csukóka · Diófa~levél · Édesgyökér · Édeskömény · Eperfa~levél · Erdei aranyvessző · Erdei mályva · Eukaliptusz · Fagyöngy ~fehér, · Fahéj · Falgyomfű · Farkasalma · Fehér akác~virág · Fehér árvacsalán · Fehér fűzfa · Fehér mustár~mag · Fehér üröm · Fehérmályva · Fekete áfonya · Fekete bangita · Fekete bodza~virág~bogyó · Fekete nadály · Feketeribizli~levél~termés · Fekete üröm · Fodormenta · Fokhagyma · Foltos árvacsalán · Földitömjén · Fűzfa~kéreg · Füzike · Galagonya · Gamandorfű (sarlós) · Ginzeng · Golgotavirág · Gombernyő · Görögdinnye · Gyapjas gyöngyajakfű · Gyapjas gyűszűvirág~levél · Gyermekláncfű · Gyömbér~gyökér · Gyöngymenta · Gyújtoványfű · Vöröshagyma · Hárs(ezüst~, kő~, orvosi~) · Hidrasztisz · Homoki gyopár · Homoktövis · Iglic · Illatos ibolya~virág ~levél · Izlandi zuzmó · Izsóp · Kakaó · Kakukkfű · Kálmos · Kankalin · Kapor · Kasvirág · Kávé · Kecskeruta · Kék indiángyökér · Kék iringó · Kenderkefű · Kerekrepkény · Keserű pacsirtafű · Keskenylevelű kasvirág · Kígyógyökér · Kígyószisz · Kis ezerjófű · Kóla · Komló · Koriander · Korpafű · Kökény~termés · Kömény · Kőrisfa · Körömvirág · Közönséges boróka · Mogyoró · Kukorica~haj · Kurkuma · Kutyabenge · Lándzsás útifű~levél, ~mag, · Lenmag · Lepkeszeg · Lestyán · Levendula · Libapimpó · Libatop · Ligetszépe · Lóhere · Lucerna · Madárberkenye~termés · Madársóska · Májfű · Majoránna · Málna~levél · Máriatövis · Martilapu · Maté~levél · Mecseki-fű · Medvehagyma · Medveszőlő · Medvetalp~fű~gyökér · Mentafélék · Meténg · Mezei iringó · Katángkóró · Mezei zsurló · Mézfű · Mirha · Molyhos ökörfarkkóró · Nagy csalán · Nagy ezerjófű · Napraforgó · Narancs ·Nehézszagú gólyaorr ·Nyárfa(fekete) · Nyírfa · Nyúlszapuka · Olajfűz · Orbáncfű · Füstikefű · Lestyán~gyökér · Kamilla~virág · Orvosi cickafark · Orvosi citromfű · Macskagyökér · Orvosi pemetefű · Somkóró · Szappanfű · Tüdőfű~levél · Orvosi veronika · Orvosi ziliz · Orvosi zsálya · Ökörfarkkóró · Ördögharaptafű · Örménygyökér · Örökzöld törpetölgy · Őszi margitvirág · Őszi vérfű · Pacsirtafű · Páfrányfenyő~levél · Palástfű · Papaya · Paprika~termés · Papsajtmályva · Párlófű · Pasztinák · Pásztortáska · Petrezselyem · Porcikafű · Porcsinfű · Rebarbara · Legyezőfű · Ribizli~levél,~termés · Rozmaring~levél · Rutafű · Sáfrány · Sáfrányos szeklice · Sárga tárnics · Sédkender · Szagosmüge · Szamóca~levél,~termés · Szappanfű · Szárcsagyökér · Szarkaláb~virág ·Százszorszép~virág · Szeder~levél,~termés · Szegfűbors · Szegfűszeg · Szelíd gesztenye · Szemvidítófű · szenna · szilfa~háncs · Szulák(apró~) · Szurokfű · Szúrós gyöngyajakfű · Tárkony · Tárkonyüröm~fű · Tárnics~gyökér · Tavaszi kankalin · Tea~fű · Tejoltó galaj · Tengeri hínár · Termesztett mák~gubó · Tisztesfű · Makk-kávé · Tölgy~kéreg~levél · Tövises iglice · Tőzegáfonya · Turbolya · Tyúkhúr · Útifű~levél, ~mag, · Vadárvácskafű · Vadcseresznye~levél,~termés · Vadgesztenye~levél,~termés · Vadrózsa~virág, ~termés ·Vadsóska~levél,~mag · Varázsfa · Varjúhájfű · Varjútövis · Vasfű · Vérfű · Veronikafű · Vérontófű · Vérontó pimpó~gyökér · Pipacs · Vidrafűlevél · Vízi menta · Vörös áfonya · Vörös lóhere · Illatos turbolya · Zeller~levél, ~mag, ~gyökér · Zsálya~levél · Zsurló
|
|
|
Gyógynövények hatásai |
|
Acsalapu · Áfonya · Akácfa · Alma · Aloé · Amerikai lázgyökér · Amerikai viaszbokor · Angyalfű · Ánizs · Apróbojtorján · Apró szulák · Aranyvesszőfű · Árnika · Árvacsalán · Anyarozs · Árvácskafű · Babér · Babhéj · Bazsalikom · Benedekfű · Bengekéreg · Berkenye · Betonika · Bodza · Bodzavirág · Bojtorján · Borbolya · Boróka · Borsikafű · Borsmenta · Buchu · Búzavirág · Bürökgémorr · Centella · Cickafark · Citromfű · Csalán · Csabafű · Csarabfű · Cseresznye · Cserszömörce · Csicsóka · Csikófarkfű · Csikorgófű · Csillagánizs · Csipkerózsa · Csombormenta · Csukóka · Diólevél · Édesgyökér · Édeskömény · Eperfalevél · Erdei mályva · Eukaliptusz · Ezerjófű · Fagyöngy · Fahéj · Falgyomfű · Farkasalma · Fehér fűzfa · Fehérmályva · Fehér ürömfű · Fekete bangita · Fekete nadály · Fodormenta · Fokhagyma · Földiszeder · Földitömjén · Füstikefű · Fűzfa · Galagonya · Gamandorfű · Gesztenye · Ginszeng · Golgotavirág · Gólyaorrfű · Gombernyőfű · Gyapjas gyöngyajakfű · Gyermekláncfű · Gyömbér · Gyöngymenta · Gyújtoványfű · Gyűszűviráglevél · Hárs · Hidrasztisz · Homoki gyopár · Iglic · Illatos ibolya · Illatos turbolya · Iringó · Izlandi zuzmó · Izsóp · Kakaó · Kakukkfű · Kálmos · Kamilla · Kankalin · Kapor · Kasvirág · Katángkóró · Kávé · Kecskeruta · Kék indiángyökér · Kenderkefű · Kerekrepkény · Keserű pacsirtafű · Kígyógyökér · Kígyószisz · Kóla · Komló · Koriander · Korpafű · Kökény · Kömény · Kőrisfa · Körömvirág · Kukorica · Kurkuma · Kutyabenge · Lapugyökér · Legyezőfű · Lenmag · Lepkeszeg · Lestyángyökér · Levendula · Libapimpó · Libatop · Lóhere · Lucerna · Macskagyökér · Májfű · Majoránna · Makk-kávé · Mákgubó · Málna · Málnalevél · Martilapu · Mate · Mecsekifű · Medvehagyma · Medveszőlő · Medvetalpfű · Mentafélék · Meténg · Mézfű · Mirha · Mogyoró · Mustármag · Nadragulya · Napraforgó · Narancs · Nyárfa · Nyírfa · Nyúlszapuka · Olajfűz · Orbáncfű · Ökörfarkkóró · Ördögharaptafű · Örménygyökér · Örökzöld törpetölgy · Őszi margitvirág · Pacsirtafű · Páfrányfenyő · Papaya · Paprika · Papsajtmályva · Pásztortáska · Orvosi pemetefű · Petrezselyem · Pipacs · Porcikafű · Porcsinfű · Psyllium · Rebarbara · Ribizli · Rozmaring · Rutafű · Sáfrány · Sáfrányos szeklice · Sédkender · Somkóró · Szagosmüge · Szamóca · Szappanfű · Szárcsagyökér · Szarkaláb · Szederlevél · Szegfűbors · Szegfűszeg · Szemvidítófű · Szenna (növény) · Szilfa háncs · Szulák · Szurokfű · Szúrós gyöngyajakfű · Tárkony · Tárkonyürömfű · Tárnics · Teafű · Tejoltógalaj · Tengeri hínár · Tyúkhúr · Tisztesfű · Tölgykéreg- levél · Tőzegáfonya · Turbolyafű · Tüdőfűlevél · Útifűlevél · Ürömfű (fehér) · Ürömfű (fekete) · Vadárvácskafű · Vadcseresznye · Vadgesztenye · Vadsóskamag · Varázsfa · Varjúhájfű · Varjútövis · Varjútövisbogyó · Vasfű · Vérfű · Veronikafű · Vérontópimpó-gyökér · Vidrafűlevél · Vízimentafű · Vörös áfonya · Vörös lóhere · Vöröshagyma · Zellermag · Ziliz · Zsálya · Zsályalevél · Zsurló
|
|
|
Fűszernövények |
|
Áfonya · Alkörmös · Angelika · Angosztúra · Ánizs · Babér · Bazsalikom · Benedekfű · Berkenye · Bodza · Borágó · Boróka · Bors · Borsikafű · Borsmenta· Cardamum · Cayeni bors · Cikória · Citrom · Citromfű · Curry · Csilibors · Csillagánizs · Csiperke · Dió · Édesgyökér · Édeskömény · Erdei szamóca · Fahéj · Fehér mustár · Fehér üröm · Fekete mustár · Fekete nadálytő · Fekete üröm · Fodormenta · Fokhagyma · Galanga · Gévagomba · Görögszéna · Gránátalma · Grépfrút· Gyömbér · Illatos ibolya · Izsópfű · Kakukkfű · Kálmos · Kapor · Káposztagomba · Kapri · Kardamomum · Kaszkarilla · Kerti zsázsa · Komló · Koriander · Kökény · Kömény · Konyha só · Körömvirág · Közönséges vasfű · Kucsmagomba · Kurkuma · Laskagomba · Lestyán · Levendula · Lila tölcsérpereszke · Májgomba · Majoránna · Mák · Mandula · Medvehagyma · Menta ·Metélőhagyma · Mogyoró · Napraforgó · Narancs · Nőszirom · Okra · Őzlábgomba · Padlizsán · Paprika · Paradicsom · Paraj · Pasztinák · Pereszkegomba · Petrezselyem · Pöfeteg · Rebarbara · Retek · Ribizke · Rókagomba · Római kömény · Rozmaring · Sáfrány · Sáfrányos szeklice · Sárga gerebengomba · Snidling · Spenót · Szagosmüge · Szamóca · Szarvasgomba · Szeder · Szegfűbors · Szegfűszeg · Szentjánoskenyér · Szerecsendió · Szerecsendió-virág · Szezámmag · Szójabab · Szömörce · Szurokfű · Tárkony · · Tárnics · Tea · Téli szarvasgomba · Télizöld meténg · Termesztett szamóca · Tintagomba · Torma · Trombitagomba · Turbolya · Útszéli zsázsa · Vad majoránna · Vad pasztinák · Vad szeder · Vadrózsa · Valódi muskátdió · Vanília · Vargánya · Vasfű · Vérmogyoró · Veres ribiszke · Vidrafű · Vörös áfonya · Vöröshagyma · Zeller · Ziliz · Zöldborsó · Zöldmenta · Zsálya
|
|