A duglászfenyő (Pseudotsuga) a fenyőfélék (Pinaceae) családjának egyik, az egytűs fenyők (jegenyefenyő-formák, Abietoideae) alakkörébe tartozó nemzetsége. Legismertebb faja az amerikai duglászfenyő (oregoni duglászfenyő, közönséges duglászfenyő, Pseudotsuga menziesii), amit éppen ezért gyakorta egyszerűen duglászfenyőnek neveznek.

A nemzetség nevét David Douglas skót botanikusról kapta: ő fedezte fel Kanadában az amerikai duglászfenyőt, ő küldte az első mintapéldányokat Angliába.

Származása, elterjedése

A nemzetség az északi flórabirodalomban cirkumpacifikus, tehát a Csendes-óceán északi medencéjének partvidékén honos — három faja Észak-Amerikában, kettő Japánban, illetve Kínában.

Az amerikai duglászfenyőt értékes faanyaga miatt Európa egyes vidékeire is sikerrel telepítették be.

Megjelenése, felépítése

Nagy termetű fa. Eredeti termőhelyén száz méternél is magasabbra nőhet; Magyarországon legnagyobb példánya 32 m magas. Törzsének átmérője elérheti a 2,5 m-t. Az eddig ismert legnagyobb példány egy parti duglászfenyő volt, a Mineral Tree (Washington állam Lewis county megyéjében, Mineral kisváros határában). Ez a fa 1930-ban, amikor kidőlt, 1030 éves és 120 m magas volt; térfogata elérte az 515 m3-t. A jelenlegi legnagyobb példány az Oregon állam Coos county megyéjében álló, 100,3 m magas Brummitt Fir.

Vörösbarna hajtásain sűrű pöttyök sorjáznak.

Lágy, hajlékony, 2–3 cm hosszú, 2–3 mm széles, lapos, egyenes levelei illatosak. A levél fonákán két sor légzőnyílás fut végig. A lehulló levél helyén a hajtásokon kerek heg marad.

Zömök ellipszoid alakú pollenje a család legtöbb nemzetségétől eltérően (a másik kivétel a vörösfenyő) egy légzsákos.

Lecsüngő toboza éretten egészben hullik le.

Életmódja, termőhelye

Az egyes levelek élettartama akár 8 év is lehet.

Felhasználása

Gyantás fája értékes, sokoldalúan használható; bútorfának is egészen kiváló.

Rovarkártevői

Az észak-amerikai erdőségekben a legtöbb kárt a fenyőrontó fonálféreg (Bursaphelenchus xylophilus) teszi benne. Ez a faj az ültetvényekkel már Portugáliába is átterjedt; továbbterjedését az Európai Unió szigorú exportkorlátozásokkal próbálja meggátolni.

Ázsiában fő kártevője az ázsiai hosszúcsápú cincér (Anoplophora glabripennis), ami a korlátozó intézkedések dacára Franciaországban már megtelepedett.

Források

  • Fenyő - fenyo.lapozz.hu
  • Pseudotsuga menziesii var. glauca
  • Kempelen Farkas digitális tankönyvtár
  • A fenyők családjának rendszere
  • Tobozos Nyitvatermők
  • Genus Level Details: Douglas-Fir
  • Taxonomy and Ecology of Woody Plants in North American Forests

http://winner-hun.uw.hu/Prohardver/duglasz-magyarul.doc

  • A BIZOTTSÁG HATÁROZATA
  • A Bizottság határozata (1999. május 26.)
  • Városi fák károsítói Franciaországban

Duglászfenyő (<span>Pseudotsuga menziesii</span>)

Hol kapható?