Az amerikai mocsártölgy (Quercus palustris) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a Bükkfafélék (Fagaceae) családjába, azon belül a tölgy (Quercus) nemzetségbe tartozó fa. Többnyire egyszerűen mocsári tölgynek nevezik, de ez a kocsányos tölgy egyik termőhelyi típusának neve is.

Elterjedése, élőhelye

Az Amerikai Egyesült Államokból származik, és ott az északi szélesség nagyjából 26° és 42° között a keleti parttól Kansas és Oklahoma államok keleti határáig húzódó, többé-kevésbé összefüggő sávban él; az Appalache-hegységbe nem kapaszkodik föl. Elterjedésének északi határa Kanada délkeleti része. Mocsárerdőkben nő.

Jellemzése

30–35 m magasra nőhet. Kérge szürkésbarna, sima.

Hasonlít a vöröstölgyhöz, de mintegy 15 cm hosszú és 12 cm széles levelei mélyebben, a főér irányára merőlegesen karéjosak – sőt, egy- vagy akár kétszeresen szeldeltek is lehetnek, ami „borzas” hatásúvá teszi a fát. A karéjok szúrós hegyben végződnek. A levelek színe és fonáka is fényes, sötétzöld; érzugaikban szőrök nőnek. Lombja ősszel ragyogó vörös színre vált.

A sárgászöld porzós barkák lecsüngenek, a termős virágok nem feltűnőek. Csíkos makkjai a vöröstölgyéinél valamivel kisebbek (10–15 mm-esek). A kupacs széles, csésze alakú, a makkot egyharmadáig borítja.

Életmódja

A tavasz végén virágzik.

Források

  • D. More – A. Fitter: Fák. Fürkész Könyvek. Gondolat Kiadó, Budapest, 1986. p. 112.
  • Quercus palustris: Pin Oak, Swamp Oak
  • Quercus palustris Münchh. - mocsári tölgy

Amerikai mocsártölgy (<span>Quercus palustris</span>)

Hol kapható?