A japánakác vagy kínai pagodafa (Sophora japonica vagy Styphnolobium japonicum) a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjába tartozó, lombhullató fafaj. Páratlanul szárnyasan összetett leveleit 7-19 ovális vagy elliptikus levélke alkotja, a rügyek mellett két pálhatövissel. Pillangós, 2 cm hosszú virágai elágazó, lecsüngő fürtvirágzatot alkotnak, melyekből lapos, fényes, cikkes hüvelytermés fejlődik. Lombkoronája gömb alakú, magassága általában 10-20 m közötti, halványlila virágzatáért ültetik. A tizenöt évet megért példányok kezdenek virágozni.

Nevével ellentétben Koreában és Kínában őshonos. Elterjesztették Dél-Afrikában, Európában és Észak-Amerikában is, gyakori díszfa.

Gyógyhatása

Hatóanyagai a főleg a kéregben és a magokban megtalálható lektinek, és a virágban lévő illóolaj. Túlzott gyomorsavtermelés ellen használják, a homeopátiában hasmenés, migrén és arcidegzsába kezelésére is alkalmazzák. A lektinek fogyasztása súlyos mérgezéseket is okozhat. A kínai gyógyászat 50 alapvető gyógynövénye között tartják számon, huái (槐), huái shù (槐树) vagy huái huā (槐花) néven.

A budapesti Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium udvarán található egy hatalmas, több száz éves példány.

Források

  • Ingrid és Peter Schönfelder: Gyógynövényhatározó, 2001 (ISBN 963 684 124 1)

Jegyzetek

  1. Styphnolobium japonicum information from NPGS/GRIN. USDA. (Hozzáférés: 2008. február 19.)
  2. ^ a b c d Styphnolobium japonicum - ILDIS LegumeWeb. (Hozzáférés: 2008. február 19.)
  3. ↑ Wong, Ming (1976). La Médecine chinoise par les plantes. Le Corps a Vivre series. Éditions Tchou.


Japánakác (<span>Sophora japonica</span> 'Pendula')