Angyaltrombita (Datura, Brugmansia)

Család: Burgonyafélék
Hazája: Dél-Amerika

Az angyaltrombita nagyon dekoratív dézsás növény illatos, nagy, rendszerint elefántcsont színű, vagy fehér trombita alakú virágokkal. Ezen kívül szórványosan ismeretesek sárga, rózsaszínű és kék színű fajták is. A legutóbbi amerikai kutatások szerint az angyaltrombitát, miként 1805-ben is, ismét a Brugmansia nemzettséghez sorolják. A kereskedelemben majdnem minden évben újabb és újabb fajták jelennek meg, sőt akadnak köztük még telt virágúak is. A növényt bokorként, vagy törzses fácskaként termesztik. Az angyaltrombitát meg kell karózni, nehogy a szél letörje a koronáját. Lehetőleg ne könnyű műanyag edényekbe telepítsük, hanem fából készült dézsákba vagy terrakotta edényekbe.
 
Az angyaltrombita kedveli a szélvédett, napos, esetleg félárnyékos helyet. Igényes növény. Igen jól fejlődik tápanyagban gazdag, tőzeges kertiföldben, de számításba jöhet a virágföld is, amelynél a tápanyag-utánpótlásról rendszeresen gondoskodnunk kell.

Forró, nyári időszakban naponta kétszer bőségesen öntözzük meg. A növény nemcsak víz-, hanem tápanyagigényes is. A nagy virághozamot teljes értékű trágyával hetente végzett tápoldatos kezeléssel biztosíthatjuk (olvassuk el a használati útmutatót). Átteleltetés előtt a növényt erősen vissza kell vágni. Az átteleltetést sötét, hűvös helyen végezzük. A hőmérséklet ne legyen magasabb 15 Celsius fok-nál. Ebben az időszakban csak minimálisan öntözzük. A növényt fejlődésétől függően minden második évben tavasszal ültessük át. Az átültetésnél a hajszálgyökereket valamelyest visszavágjuk, hogy ez által a gyökér növekedését serkentsük; így a növény erőteljesebbé válik.

A szaporítást nyáron végezzük hajtásdugványok vízben, vagy homokos talajban történő gyökereztetésével. A dugványok kiválasztásánál ügyelnünk kell arra, hogy ne tartalmazzanak virágkezdeményeket.

Az angyaltrombita minden része mérgező. Túl nedves átteleltetés esetén talajlakó gombák károsíthatják. A leveleken jelentkező nagyobb lyukak hernyók tevékenységére utalnak.

Angyaltrombita (<span>Datura Brugmansia</span>)