Szamóca (Fragaria vesca)

Család: Rózsafélék
Hazája: Európa

Szamóca virágládában? Miért is ne? Kis fantáziával például megvalósíthatjuk a felakasztható „szamócakertet” akár egy kopár, egyhangú garázsfalon is. Érdemes több, 1 m hosszú virágládát elhelyezni a garázs fala mentén, fokozatok nélkül állítható magasságú virágláda-tartóba. Ez a fajta elrendezés nemcsak nagyon tetszetős, de az az előnye is megvan, hogy a növények nem szívják el egymástól az esővizet. A hónapos szamóca termesztéséhez 20 cm mélységű és szélességű virágláda a megfelelő. A minőségi virágládák ütésállók, fagyállók, de tanácsos a bennük lévő növényeket fenyőágakkal védeni a fagy ellen.

Rendkívül bizalomgerjesztő kinézete van a bőségesen termő ’Delices’ hónapos szamócának, amelynek gyümölcse apró, termését pedig egészen novemberig élvezhetjük. Ha inkább a nagyszemű szamócát részesítjük előnyben, akkor az új nemesítésű F1 hibridek közül a ’Sweetheart’ fajtát ajánljuk figyelmükbe. Ennek a fajtának a jellegzetes íze az erdei szamóca ízére emlékeztet, és egészen az első fagyok beálltáig terem. A szamóca áprilistól virágzik, kis, fehér csillag alakú virágokkal, amelyek egész késő őszig láthatók az éretlen zöld és piros termések között. Ez a csodálatos látvány mindig torkoskodásra csábít. A virágládák alja természetes eredetű vízelvezető vesszőfonattal van ellátva, amely esős időjárás esetén vagy felhőszakadások alkalmával, a víztöbbletet elvezetve meggátolja a növény „megfulladását”. A föld cseréjére a továbbiakban nincs szükség, mert a láda aljában lévő vesszőréteg a gyökérzet számára optimális lég-, és vízellátást nyújt. Mivel ez réteg tápanyagot is tartalmaz, évente csak háromszor kell tápoldatoznunk: májusban, röviddel a virágzás után, és nyáron az első termés után. A hónapos szamóca palántája beszerezhető a kereskedelemben. Tanácsosabb azonban, ha vetőmagvakról mi magunk neveljük a növényt, nemcsak ízletesebb gyümölcsökhöz jutunk, hanem kiadásainkat is csökkentjük, mivel a kész palánták drágábbak, mint a magvak.

A növény kedveli a napos, világos helyeket. Télen a fagy ellen fenyőágakkal védjük a szamócát.

Mivel a szamóca szerves anyagokban gazdag erdőtalajokról származik kertünkben is humuszos talajt igényel. A szamócafélék szeretik az állandó öntözést és a rendszeres tápoldatos kezelést. Az őszi palántákat először áprilisig tápoldatozzuk. A tavaszi palántákat viszont az ültetés után 6 héttel részesítsük tápoldatos kezelésben.

A szaporítás történhet februárban vagy március elején, ilyenkor a magvetéshez szükséges 18-20 Celsius fokos szobahőmérsékletet az ablakpárkányon biztosíthatjuk, vagy az anyanövény tőosztásával, és végül, de nem utolsó sorban indákkal is. Ehhez a hajtásokat júniusban a földbe nyomjuk, és egy drót segítségével leszorítjuk, hogy gyökeret eresszen. Augusztustól a jól fejlett gyökérzetű palántákat humuszban gazdag földbe ültetjük, és jól lenyomkodjuk. A szamócák virágládákban és dézsákban 2-3 évig élnek, azután új palántákkal érdemes őket megfiatalítani.

Túl erős fejlődés esetén a külső leveleket le lehet vágni, ezek később visszanőnek.

Szamóca (<span>Fragaria vesca</span>)

Hasonló növények

Szamóca (Fragaria x ananassa) Szamóca (Fragaria x ananassa)
A szamóca (Fragaria) a rózsafélék (Rosaceae)...