Eredete, formája
A szépcsalán (Acalypha hispida) a mikulásvirág és a csodacserje rokona. A Bermudák és Új-Guinea trópusi őserdeiben honos. Formája bokorjellegű. Magassága 50-125 cm közötti, szélessége kezdetben megegyezik a magasságával. Hajtásai ritkán elágaznak és elfásodnak. Kezdetben zöldes színük idővel barnára válthat. Levelei nyelesek, kicsúcsosodóan oválisak, szélük csipkés, zöld színű, enyhén molyhos és a száron elszórtan helyezkednek el. Virágai közül a porzósak szirom nélküliek és a levelek hónaljából lecsüngő élénkpiros, barkára emlékeztető füzérvirágzatot alkotnak. Hosszuk a 30 cm-t is elérheti. Virágzása általában kora tavasztól késő őszig tart. Folyamatos meleget és párát igényel. A száraz szobalevegőt és a hideget rosszul tűri, emiatt fűtött szobában nem is könnyű megtartani. Egész évben folyamatosan világos, de tűző napsütéstől mentes helyet kíván.

Elhelyezése, ápolása
Tartási helyén a hőmérséklet nyáron 18-22 °C körüli legyen, de még télen sem csökkenhet 16 °C alá. Növekedése idején az egyenletesen nedvesen tartása a legfontosabb, de a túlöntözésre érzékeny. Nyáron rendszeres, bő vízadagokat igényel, de télen sem szabad a földjének kiszáradnia. Nyugalmi időszakát az öntözések ritkításával kell biztosítani. Nyáron leveleit naponta akár többször is megpermetezhetjük, melyhez lágy, vagy pár csepp citromlével lágyított szobahőmérsékletű vizet használjunk, de arra vigyázzunk, hogy virágzatát ne érje vízpermet még öntözéskor sem, mert ettől foltosodhat.
Tápanyagellátása februártól augusztus végéig kéthetente ismételt közepes töménységű tápoldatozásával biztosítható. Alsó levelei elsárgulását, lehullását a kora tavasszal végzett metszésével elkerülhetjük, akárcsak a bokrosodását. Nagyobb cserépbe történő átültetése tavaszi időszakban a legkedvezőbb. Elhelyezése szoliterként a leghatásosabb, mivel különleges virágzatai így érvényesülnek a leginkább.

Szaporítás, károsítók
Szaporítása a szokásos szobai körülmények között nehézkes. Március és június közötti időszakban, a pár leveles hajtásvégek nyirkos homokba történő eldugványozásával szokás szaporítani. Meggyökeresedésükhöz azonban 20 °C feletti közeghőmérséklet és magas páratartalom szükséges. Gyökereik megjelenése után ültethetők át földbe, földkeverékbe.
Károsítói leggyakrabban a takácsatkák, melyektől foltosan elsárgulhatnak a levelei. Az üvegházi molytetű, valamint a levél- és pajzstetvek is meglephetik, melyek leginkább száraz szobalevegő esetén károsíthatnak. Vízhiánytól levelei összepöndörödhetnek.

Figyelem! A szépcsalán minden része mérgező, de ezért tartásáról csak ott kell lemondani, ahol kisgyerekek vannak.

Szépcsalán (<span>Acalypha sp.</span>)