A Dracaenák sárkányfa néven ismeretesek.
Rengeteg fajuk él a trópusokon. Levelük alakja igen változatos; az egész keskeny, alig 1-2 cm-es szalag alaktól a széles levéllemezig minden formát megtalálunk.
Közös jellemvonásuk, hogy alevelek körkörösen helyezkednek el a törzsön. A legedzettebb a Kanári-szigetekről származó Dracaena draco. Hazájában 15-20 m-re is megnő. Ha törzsét megsértjük, piros nedv - a bennszülöttek szerint sárkányvér - szivárog belőle, innen kapta nevét is.

Afrikából származik a szélesebb levelű Dracaena fragrans (syn. Aletris fragrans), a hazájában 6-8 m-es fává fejlődik. Körkörösen növő 40-80 cm hosszú levelei néha a 8-10 cm szélességet is elérik.
Tarka levelű változata a var.lindeniana, leveleinek szélét széles fehér csík szegélyezi, de még a közepén is fut néhány keskenyebb fehér szalag.
A var. massongeana leveleinek közepe sárgás, a rothiana változat pedig rövidebb és merevebb levelű.
Az utóbbi években mindjobban elterjed a Dracaena deremensis fehér csíkos levelű változata, a warneckei. Körkörösen növő, fényes, zöld szalag alakú levelei hegyben végződnek. Középen hosszában fehérek a var.bausei rövidebb és szélesebb levelei.

Sárkányfa (<span>Dracaena sp.</span>)