A naspolya Elő-ázsiai származású cserje vagy kisebb fa. Római közvetítéssel került a Kárpát-medencébe, ahol elterjedt ugyan, de a mai napig inkább a házikertek gyümölcse maradt. Vesszői barna-vörösbarna színűek, nagy levelei élénkzöldek, tojásdad alakúak, dekoratívak. Öntermékeny virágai öttagúak, 5-6 cm átmérőjűek, magányosan nyílnak a termővesszők végén. Termése almatermés, pergamenszerű barna héjjal, barnás gyümölcshússal és 5 egymagvú csontárral. A gyümölcs lehet gömb vagy megnyúlt körte alakú, jellegzetesen kihegyesedő csészelevelek találhatók rajta; tömege nagyon változó, fajtától függően 20-60 g között változhat. Október végétől szedhető, fanyar termését tulajdonképpen éretlenül szedjük le az első fagyok bekövetkezte előtt, és tároljuk mindaddig, amíg a kocsány felől a gyümölcshús puhulni kezd. Az utóérlelést követően kellemesen fanyar, jellegzetes ízűvé váló gyümölcse karácsony táján igen finom csemege.

Nem igényes növény, de kedveli a hűvösebb klímát, és a mélyebb termőrétegű, nyirkosabb talajokat. Fehér virágait későn, a májusi fagyok után hozza, ezért a tavaszi fagyoktól nem szenved. Napsütötte helyre és félárnyékba egyaránt ültethető. Gyakran díszcserjeként is telepítik szép lombja és virágai miatt. A naspolyabokrot nem szabad metszeni, mert virágai a vesszők végén helyezkednek el, ezért minden vessző lemetszése egyben a termést is csökkenti. Félvad növény; a kártevők és a betegségek nemigen károsítják; szinte egyáltalán nem szorul permetezésre.

 

A téli időszakban magas pektintartalma és C-vitamin tartalma miatt értékes gyümölcsünk, melyet méltatlanul kevesen ismernek és fogyasztanak. Gyógyászati jelentősége elsősorban az emésztőszervrendszerre gyakorolt jótékony hatásában rejlik, magas pektin, ásványi só-, és az almafélék között kiemelkedően magas C-vitamin tartalmának köszönhetően. A naspolya magvainak népgyógyászati felhasználása is ismert, régebben vesekő elleni teát főztek belőle.
Kozmetikai jellegű felhasználása is jelentős; gyümölcsének hatóanyagai regeneráló, hidratáló, vitaminizáló és összehúzó hatásúak, gyümölcssavai enyhe hámoldók, amely minden bőrtípuson alkalmazható peelingek alkotórészeként.

Magyarországon jelenleg három elismert fajtája termeszthető, a Hollandi óriás, a Nottingham és a Szentesi rózsa. Legfontosabb termesztési körzete Szentes és környéke.

 

A terméshúsának hatóanyagai:
- Pektin
- Fehérje
- Cseranyagok
- Ásványi sók (Ca, K, Mg, Fe,)
- Vitaminok (C: 12 mg/100g, B, E)
- Karotin
- Szerves savak

 

A fajták bővebb jellemzése:

Hollandi óriás
Hollandiából származó, elterjedt fajta. Későn érik, novemberig szedhető. Gyümölcsei nagyok (50-60 gr.). Héja vastag, rágós, gyakran berepedezik, ezért kevésbé tetszetős. Húsa közepes minőségű, feltűnően nagy magokkal.

(http://www.gyumolcsfa.hu/fajtaism_naspolya.php)

 

Szentesi rózsavirágú naspolya

Különleges, egyedi jellemzők:
a legízletesebb naspolyafajta. Gyümölcse mellett egyre jobban előtérbe kerül a díszítő értéke is. Lombkoronája önmagában is szép dísze a kerteknek, parkok­nak. Nagyméretű virágai különlegesen szépek.

A naspolyának ez a változata ismeretlen eredetű, Szentes környékén régóta ismerik, elterjedt tájfajta. Korán, október végén szüretelhető, kb. egy hónapig fogyasztható. Gyümölcse nagyon mutatós, szabályos körte alakú. Hosszúsága (40-45 mm) nagyobb, mint a szélessége. Tömege közepes (22-30 g). Héja és húsa a legvilágosabb a hazai fajták közül. A héj színe halvány zöldes- vagy sárgásbarna, fogyasztásra alkalmas állapotban szürkésbarna, enyhén molyhos. Húsa éretten világos szürkésbarna, íze, zamata, levesessége kiemelkedik a többi közül.

Koronája viszonylag laza, kissé szét­nyíló, közepes növekedésű. Vesszői vékonyak, egyenesek. Lombja matt, sötétzöld, nagyon dekoratív. Virágai középnagyok, hófehérek, hólyagos szirmúak.

Vitaminokban és pektinben gazdag gyümölcsét elsősorban frissen fogyasztják, de lekvár főzésére is kiválóan alkalmas. Ezenkívül püré, cukrozott gyümölcs, közönséges, rumos vagy pálinkás befőtt, bor és likőr is készíthető belőle. Más gyümölcsfajokkal vegyesen ivólének is ki­váló.

(http://www.vendegvaro.hu/50-563)

 

Nottingham
Angliai származású, de egész Európában ismert fajta. November elején szedhető, és karácsonyig fogyasztható. Gömb alakú gyümölcsei kis, illetve közepes nagyságúak (18-25 g). A héj színe a napos oldalon piros, egyébként sötétbarna színű. Szabályos középnagy koronát nevel, szép kékeszöld lombozata miatt díszfának is alkalmas. Rendszeresen és bőven terem.

 

Apyrena
Mag nélküli fajta! Gyümölcse apró és kevésbé áll el.

 

Egyéb fajtái:
Metz, Boom en Vrucht, Bredase Reus, Macrocarpa, Nottingham Neu, Royal, Westerveld, Dunkelsteiner Wald, Eschenauer Halbkugel, Puch-Weingarten, Rossatz, Schönbrunner Riesenmispel, St. Michael Kirche.

 

(további információk a fajtákról: http://terebess.hu/tiszaorveny/gyumolcs/naspolya.html)

(fénykép: http://img.fotocommunity.com)

Naspolya (<span>Mespilus  germanica</span>)