• Bazsarózsa (Paeonia)
  Hosszú életű; magassága: 60 cm-1 m; virága: fehér, rózsaszínű és vöröses árnyalatú, egyszerű vagy telt; (áprilistól júniusig); jó méhlegelő; (Pünkösdi rózsa); napos, félárnyékos termőhely; szaporítás: tőosztással.
  Boglárkafélék (Ranunculaceae)
  Már a 16. században is kedvelt növény volt a pünkösdi rózsa (P. officinalis), a legszebb kerti évelők közé tartozik. Az illatos bazsarózsa (P. lactiflora= chinensis) és a pünkösdi rózsa egy időben virágzik, pontosan akkor, amikor a kerti tavaszi virágok már elhervadtak és a nyári virágjával díszítő évelők még nem nyíltak ki. Nemcsak akkor nyílnak, amikor még vagy már nem nyílik más növény a kertünkben, hanem évtizedeken át örvendeztetnek meg az állandóan gyarapodó virágpompájukkal a növényeink.
  A bazsarózsa kedveli, ha éveken keresztül zavartalanul ugyanazon a helyen hagyják. A mély termőrétegű, laza talajon díszlik a leginkább.
  A növény megvastagodott gyökereit nem szabad túl mélyre ültetni. A hajtásrügyek a földfelszín alá kell, hogy kerüljenek. A túl mély ültetés megakadályozza a virágképződést.
  Csak 3 évvel az ültetés után mutatja meg a bazsarózsa, hogy mekkora virágtömeget képes nevelni. Ha vágott virágot szeretnénk a szobába tenni, feltétlenül bimbós állapotban kell levágni azokat a növényről. A bazsarózsák teljes mértékben fagytűrők. Ha töveiket feleslegesen a fagyok ellen takarjuk, többnyire gombás betegségek támadják meg a növényt.
 • Bazsarózsa (<span>Paeonia sp.</span>)

  Hasonló növények

  Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa) Fás bazsarózsa (Paeonia suffruticosa)
  Hazája Kína, Tibet, Bhutan. 2 m-es,...