A japán vörösfenyő (Larix kaempferi, Larix leptolepis) a tűlevelűek (Pinales) vörösfenyő (Larix) nemzetségének egyik faja.

Bókoló ágú, kecses, kúp alakú örökzöld fa. 30–35 méter magasra nőhet meg, koronája szabálytalan vagy szélesen kúpos; idősebb korában ernyőssé válik. Az alsó ágak szélesen kinyúlnak, végük felhajlik, a középső ágak is szétterülők. Kérge vörösesbarna, bordásan, idős korában táblásan repedezett. Felfelé törő új vesszői vöröses narancsszínűek, télire majdnem lilává sötétednek, később sárgásbarnákká válnak – ez a fő eltérés a japán vörösfenyő és az európai vörösfenyő (Larix decidua) között.

1–3,5 cm hosszú, 1–1,5 mm széles, ép szélű, lapos tűlevelei puhák, hamvasak. A hosszúhajtásokon egyesével, a törpehajtásokon 20–40 tűből álló csomókban nőnek. Nyelük nincs; a levélkék alapja szélesen ízesül a szárhoz. A levelek csúcsa tompa vagy hegyes egyaránt lehet; fonákukon két, jól látható sávban gázcserenyílások sorakoznak. Lombja szürkésebb árnyalatú az európai vörösfenyőénél, és ezért szebbnek tartják – a fiatal tűlevél világoszöld; az év nagy részében kékeszöld, az őszi lombhullás előtt aranysárgára színeződik.

Hajtásai narancsbarnák.

Termős tobozai az erősebb ágak felső oldalán találhatók meg sűrűn. Hosszúkásak; a meddőpikkelyek széle kihajlik, néha hullámos is. Színük kezdetben világossárga vagy -vörös, később zöld vagy sötétsárga, éréskor barna, kb. 3 cm szélesek és hosszúak.

Nemcsak kertben, díszfának, de bonszainak is mutatós. Fája igen tartós nyersanyag. Házak, hajók építésére is alkalmas, deszkákat és burkolatokat készítenek belőle.

Kertészeti változatai
  • Larix kaempferi „Blue Dwarf” (törpe kék japán vörösfenyő) – a lassan növő, törpe termetű fajta, amelynek nincs vezérága. Tűi kékeszöldek. Sziklakertekbe ültetik.
  • Larix kaempferi „Blue Rabbit” (oszlopos kék japán vörösfenyő) – oszloposan növő, feltűnően kék tűlevelekkel.
  • Larix kaempferi „Diana” (bókoló japán vörösfenyő) 2–3 m-es, felálló ágú bokor, aminek hajtásai spirálszerűen csavarodnak.
  • Larix x eurolepis — az európai vörösfenyővel parkokban kialakult hibridje. Megjelenése a két törzsfaj közötti, átmeneti jellegű.

Japán vörösfenyő (<span>Larix kaempferi</span>)

Hol kapható?

Hasonló növények

Európai vörösfenyő  (Larix decidua) Európai vörösfenyő (Larix decidua)
Az európai vörösfenyő (Larix europaea vagy...