Kanári datolyapálma (Phoenix canariensis)

Család: Pálmafélék
Hazája: Nyugat-Afrika; Ázsia

Rendkívül kedvelt növény a kanári datolyapálma, mivel gondos ápolás mellett igen hamar tekintélyes méretet ér el; méghozzá úgy, hogy a hámló kérgű törzs viszonylag alacsony marad, míg a pálmalevelek akár a 2 m-es hosszúságot is elérik. Legjobban egy nagy, fából készült dézsában fog érvényesülni ez az egzotikus pálma.

Napos helyet igényel. Talajként legjobb egy 2/3 rész vályogos talajt, és 1/3 rész lombkomposztot tartalmazó földkeverék, vagy a kevés homokkal kevert tőzeg. Teleltessük világos, 5-10 Celsius fok hőmérsékletű helyen.

Erősen befolyásolhatjuk a datolyapálma növekedését az öntözővíz és a kijuttatott tápanyag mennyiségével. Ha helyhiány miatt nem kívánatos az erőteljes, gyors növekedés, akkor a szezon folyamán csak egyszer lássuk el levéltrágyával, és mérsékelten öntözzük. Ha azonban hetente trágyázzuk, és bőségesen öntözzük, akkor rendkívül erőteljes növekedésre képes. Feltétlenül alakítsunk ki az ültetőedény alján vízelvezető réteget, mivel a datolyapálma nem viseli el a pangóvizet.

Magról szaporítható.

Ha a nyári hónapok alatt tömlő segítségével gyakran lemossuk a pálma leveleit, akkor ezzel megtisztítjuk a portól, és ilyen módon csökkentjük a kártevők megtelepedésének esélyét.

Kanári datolyapálma (<span>Phoenix canariensis</span>)