Az NSZK-ban nemesítették a 'Glockenapfel' és a 'Richared Delicious' almafajták keresztezésével, 1969-ben vezették be a piacra. Tetszetős és ízes gyümölcse ideális nyers fogyasztásra és sokféle étel elkészítésére, de megfelelő körülmények között igen hosszú ideig is eltartható.

 

Gyümölcse középnagy vagy nagy méretű (160-200 g), megnyúlt harang alakú, enyhén szögletes, a csésze felé bordázott. Felületének több mint felét matt-hamvas, sötétvörös fedőszín borítja. Húsa ropogós, színe jellegzetesen zöldesfehér, majd zöldessárga, nyomódásra nem érzékeny; nagyon lédús, enyhén savas, kellemes aromával. A rosszul színeződött gyümölcsök íztelenek.

Érési ideje szeptember vége - október eleje. Tárolása nem egyszerű, mert húsbarnulásra, magház-penészedésre és fonnyadásra hajlamos. Hűtőhelyiségben december végéig, CA-raktárban május végéig eltartható (tárolása a dél-tiroli ún. lépcsős tárolással - márciusig LSZ-ben utána májusig VL-ben - a legeredményesebb).

 

Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem; termőképessége a Golden Delicious -éhoz hasonló, de szakszerűtlen kezelés mellett alternanciára (termésingadozásra) hajlamos. Termőrészenként általában csak egy gyümölcs fejlődik. A téli fagyokra nem érzékeny, virágai a késő tavaszi fagyokat is kiválóan tűrik.

Fája fiatal korban erős növekedésű, felfelé törő ágrendszerű, jellegzetes keskeny koronát képez. A természetes elágazódása gyakran nem kielégítő, amin szakszerű metszéssel vagy lekötözéssel segíthetünk. Árutermesztésre gyenge növekedésű alanyt és magas szemzést a legcélszerűbb kombinálni. 

 

A venturiás varasodásra nagyon, a baktériumos ágelhalásra mérsékelten fogékony, a lisztharmat viszont nem károsítja, s a takácsatkának sem nagyon kedvelt gazdanövénye.

Porzó fajtái: Akane, Elstar, Gala, Golden klónok, Granny Smith, Idared, Jonathan klónok, Pinova. Magyarországon a Duna-Tisza közi termesztőtájak meleg nyarú és futóhomokos vidékei kivételével a szakszerű kertészetek ültetvényeiben termesztésre ajánlott almafajta.

 

A Glostert különösen nyers formában lehet jól felhasználni, mert gyümölcshúsa csak lassan barnul meg. Kiválóan alkalmas gyümölcssaláták, desszertek, rétesek és sütemények készítésére is.

 

(fénykép: http://www.baumschule-horstmann.de)

'Gloster' alma (<span>Malus domestica</span> ''Gloster'')

Hasonló növények

'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'') 'Florina' alma (Malus domestica ''Florina'')
A Florina almafajta Franciaországból származik, a...

'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'') 'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'')
Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden...

'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'') 'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'')
A 'Renora' varasodás-rezisztens téli alma a...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »