A Florina almafajta Franciaországból származik, a Jonathan alma varasodás-rezisztens hibridje. Igen kedvelt, versenyképes minőségű, jól tárolható asztali (téli) alma, de ipari feldolgozásra is nagyon alkalmas, így üzemi telepítésre is javasolható.

Gyümölcse tetszetős megjelenésű, középnagy (130-140 g), kissé szabálytalan, enyhén megnyúlt alakú, erősen hamvas. Húsa sárgásfehér, közepesen kemény, tömött, roppanó, lédús. Finoman illatos gyümölcse elsősorban édeskés, de a megfelelő savtartalom harmonikus ízt eredményez. Héjának sárgászöld alapszínét a gyümölcsfelület felén világospiros vagy élénk bíborvörös, mosott és csíkozott fedőszín borítja, fehér paraszemölcsökkel. Kései érésű, Magyarországon szeptember végén - október elején szüretelhető.

 

Csak jól megvilágított koronaszerkezetben színeződik elfogadhatóan. Ha megfelelő színeződést érünk el, akkor gyümölcse frissen fogyasztva - vagy tárolás után - a legkedveltebb piros fajtákkal is versenyképes. Ezen túlmenően légyártásra, főzésre, sütésre, kompótnak és cukrászati célokra is jól megfelel. VL-ben január végéig, SZL-ben március végéig romlás nélkül tárolható.

Fája kezdetben erős, majd középerős növekedésű, előbb szétterülő, majd lecsüngő ágrendszerű. Elágazási hajlama gyenge vagy közepes; főként a külső koronarészen - ott is a fiatalabb termőrészeken - terem, a belső részek felkopaszodásra hajlamosak. A középkorai virágzási csoportba tartozik.

 

Kompatibilis az azonos időben virágzó fajtákkal, svájci vizsgálatok szerint a varasodás-rezisztens fajták közül a 'Prima', a 'Priam' és a 'Liberty', a fogékony fajták közül pl. a 'Gloster', a 'Gala' és a Malus 'Golden Gem' díszalma is nagyon jó pollenadói. Termőrészenként jellegzetesen több gyümölcs kötődik meg.
Korán termőre fordul, közepes vagy jó termőképességű, de hajlamos a szakaszos terméshozásra és a szüret előtti hullásra. A szakaszos terméshozás a megfelelő metszési és ritkítási technológia hiányában - főként erősebb alanyon - jelentkezik. A varasodással szemben igen ellenálló, lisztharmatra közepesen fogékony - de csökkentett védekezést igényel -, míg a baktériumos ágelhalásra csak kissé érzékeny.

Kézi szedésre tervezett ültetvényekben - szakaszos terméshozásra való hajlama miatt - elsősorban a M. 9-es vagy M. 26-os alanyon való telepítése javasolt.

 

(fénykép: www.molnarfaiskola.hu)

'Florina' alma (<span>Malus domestica</span> ''Florina'')

Hasonló növények

'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'') 'Jonagold' alma és klónjai (Malus domestica ''Jonagold'')
Az USA-ból származó almafajta; a 'Golden...

'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'') 'Renora' alma (Malus domestica ''Renora'')
A 'Renora' varasodás-rezisztens téli alma a...

'Sándor cár' alma (Malus domestica ''Alexander', 'Aporta'') 'Sándor cár' alma (Malus domestica ''Alexander', 'Aporta'')
A 'Sándor cár' egy XVIII. századi, Ukrajna...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »