Vasfa vagy verbéna hibridek (Verbena)

Család: Verbénafélék
Hazája: Dél-Amerika

A nagyon kedvelt, kellemes illattal rendelkező növény színpalettája a fehértől a lazacszínen át a kék és ibolyaszínekig terjed. A verbéna nemzettségnek kb. 200 faja ismeretes. Magasságuk 15-30 cm. Vannak felfelé növekvő és csüngő verbénák, melyek a kereskedelemben az ’Olasz verbéna’ és ’Kleopátra verbéna’ nevet viselik. A csüngő verbénák nem érzékenyek az esőre és 5 cm nagyságú virágernyővel rendelkeznek.

Kedvelik a napos helyet. Ajánlatos, hogy egymástól 20 cm-es távolságra, virágföldben tartsuk őket.

Az egynyári verbéna sok vizet igényel. Bőségesen öntözzük, és minden kéthétben virágos dísznövények számára készített tápoldattal végezzük el a tápanyagutánpótlást.

Az ápoláshoz az elnyílt virágok rendszeres eltávolítása is hozzátartozik.

A szaporítás februárban történik magvetéssel, 20-22 Celsius fokos hőmérséklet betartása mellett. Csírázás után a talaj hőmérséklete alacsonyabb kell, hogy legyen. A magról nevelt csemetéket háromleveles állapotukban edényekbe tűzdeljük és amint elérik a 6-8 cm-es magasságot, csúcsukat lecsípjük, hogy minél dúsabban elágazó növényeket kapjunk.

A csüngő verbéna a Verbena tenera-tól származik. Ez a fajta esőálló és ellentétben a felfelé növekedő verbénával a pangó vizet is elviseli.

Vasfa (<span>Verbena sp.</span>)