Tűzpiros zsálya (Salvia splendens)

Család: Ajakosok
Hazája: Brazília

Balkonra és teraszra olyan fajtákat érdemes felhasználni, amelyek kompakt növekedésűek, alacsonyak maradnak. Erre alkalmas fajták: a 20 cm magasra növő ’Carabiniere’, melynek levelei finomak, sötétzöldek, virágai skarlátpirosak; a sötétlila virágú ’Laser Purple’, amely 25 cm magasra nő; a 25 cm magas, világos-rózsaszín- lazacszínű ’Melba’; illetve a 25 cm magas, tűzpiros virágú ’Johannisfeuer’. Az egyszerű vagy elágazó -azaz összetett- fürtvirágzatok fajtától függően lazacrózsaszín, tűzpiros, vagy sötétlila színben virítanak.

Minden zsályafaj a napos, semmi esetre sem nyirkos termőhelyeket kedveli. Válasszunk neki szél- és esővédett helyet. Tűri a meszes talajokat. Ültetési közegként általános kerti föld használatos, mely alatt egy jó vízvezető-képességű talajréteget szükséges elhelyezni.

Ültetésnél tartsuk be a 20 cm-es tőtávolságot. A zsálya mérsékelt öntözést igényel, trágyázni pedig májustól szeptemberig kell, hetente egy alkalommal (a műtrágya csomagolásán előírt mennyiség felét alapul véve). Feltétlenül kerüljük a pangóvizet, mert ez a növény biztos pusztulásához vezetne. Az első virágzási hullám után vágjuk le a megbarnult virágzatokat, hogy részünk legyen egy rövid másodvirágzásban is. A növény nem telel át.

Magról, illetve hajtásdugványozással szaporítható. A magokat márciusba vessük el cserépbe, amit az ablakpárkányon helyezhetünk el. 14 nap elteltével számíthatunk a kelésre. A palántákat ültessük szét egyesével. Május közepétől kerülhetnek balkonládába. A 8 cm magasságot elért növények hajtáscsúcsairól pedig újabb fiatal növények választhatók le.

Esős, napfényben szegény években a tűzvörös zsálya csak gyér virágzatokat fejleszt. Ilyenkor hasznos lehet, ha a balkonládákat eső elleni védelemmel látjuk el-, például fóliával vonjuk be. A kereskedelmi forgalomban kapható fóliából alakítsunk ki a balkonládának megfelelő méretűt.

Tűzpiros zsálya (<span>Salvia splendens</span>)