A Golden Delicious fajta az USA-ból származik, feltevések szerint a 'Grines Golden'-nel megporzódott 'Golden Reinette' magvából keletkezett. 1916-ban került kereskedelmi forgalomba. Méltán nevezhető a világ eddig legsikeresebb almafajtájának, hiszen nemcsak Amerikában, hanem Európában is a fő fajták közé került.

Az Európai Unió országaiban még ma sem nagyon csökkent a termelése, mert egy-egy új fajtában való csalódás után a termesztők újra a bevált Goldent telepítik. A legnagyobb európai termelő országok Franciaország, Olaszország és Spanyolország. Hazánkban 1930-tól ismerik és termesztik, és az új klónok megjelenése után szerepe ismét növekedik.

 

Magyarországon szeptember végén - október elején szedhető. Gyümölcsei egyszerre vagy két menetben is betakaríthatók. Fogyasztási érettségét a szüretet követő időponttól 6 hónapig is megőrzi.

 

Gyümölcse tetszetős, mérete berakódástól, vízellátástól függően középnagy vagy nagy (140-180 g). Héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, majd éretten aranysárga színű lesz. Gyümölcshúsa sárgás színű, leveses, roppanó; édes, enyhén savas, kissé illatos.

Jól, VL-ben (változatlan légterű tárolóban) február végéig, SZL-ben (szabályozott légterű tárolóban) áprilisig tárolható. Tárolás során a nagymérvű apadás (ráncosodás) elkerülése érdekében ügyelni kell a tároló légterének nedvességtartalmára. Az alapfajta nagy hibája a gyümölcsök parásodásra (perzselődésre) való hajlama (ennek oka, hogy héját viaszréteg nem borítja), melyet különösen a hűvös és nedves klíma válthat ki. Parásodást idézhet elő ezen kívül vírusfertőzöttség, erős (fagypont körüli) lehűlések a virágzás és a sziromhullás időszakában, valamint a nappali hőségben végzett, illetve nem eléggé finom cseppméretű permetezés. Gyümölcsei érzékenyek a nyomódásra.

 

Fájának növekedése középerős, koronája kissé szétterülő, de a vezérág a dominanciáját mindvégig megtartja. Termőrügyeit részben a két vagy többéves termőalapokon levő rövid termővesszők végén, részben a hosszú termővesszők oldalán vagy végén fejleszti ki.

Alapvető kedvező tulajdonságai a korai termőrefordulás és a rendkívüli termőképesség. Termékenyülő- és termékenyítőképessége kiváló, a túlkötődésre is hajlamos, de a gyümölcshullás mégsem jellemző. Fája ideálisan alakítható, a legtöbb koronaforma könnyen kinevelhető belőle. Jó tápanyag- és vízellátást igényel. A szakaszos terméshozás elkerülése érdekében gyümölcsritkításra lehet szükség, mivel hajlamos a túlzott berakódásra (arra kell törekedni, hogy a gyümölcs legalább 70 mm átmérőjű legyen).

 

Éghajlati és talajigénye nem különleges, az ún. kozmopolita fajták közé tartozik. Bár minden termőtájon jól termeszthető, rendszeresen nagy termést csak tápanyagokban gazdag, mélyrétegű termőtalajon várhatunk tőle.

Fája kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak. Lisztharmatra egyáltalán nem fogékony, a veturiás varasodásra és baktériumos ágelhalásra azonban igen.

Egy-két nappal a 'Jonathán' után virágzik. Kiváló pollenadó. Porzófajtái a 'Cox narancs renet', a 'Jonathan', az 'Idared', a 'Starking-' és a 'Starkrimson Delicious'.

 

--------

A klónok és változatok közül a legsikeresebb 'Golden Delicious A' és 'B' klónokat vírusmentesen még mindig eléggé jelentős arányban szaporítják. Mindkét klón az alapfajtánál kb. 20%-kal jobb termőképességű. Hazánkban ugyanakkor nagyon keresettek a "parásodásmentes" klónok. Többségük az alapfajtánál 5-10%-kal kisebb koronát nevel. Termőképességük és gyümölcsminőségük alapján hazai telepítésre javasolhatók az alábbiak:

 

  • 'Golden Reinders' (Hollandia),
  • 'Smoothee' (USA),
  • 'Golden Haidegg' (Ausztria)
  • 'Lysgolden' (Franciaország)

 

Az előbbi kettő természetes rügymutációként keletkezett, az utóbbi kettőt indukált mutációval (besugárzással) állították elő. Az említett klónok közül a 'Smoothee'-nak és a 'Reindes'-nek legjobb a fajlagos termőképessége. Legnagyobb gyümölcsöt a 'Lysgolden' és a 'Reinders' fejleszti. Kissé pirosas árnyalattal beütött alapszín jellemzi a 'Lysgolden' és a 'Haidegg' gyümölcseit.

Rügymutáció által jött létre a hasonlóan értékes 'Golden Spur' fajta is.

 

A spur klónok fái sokkal hamarabb legyengülnek, parásodásra az alapfajtához hasonlóan, vagy annál fokozottabban érzékenyek, ezért üzemi telepítésük nem ajánlatos. Hazánkban jelenleg a 'Charden', 'Mutsu', és 'Ozark Gold' telepítését javasolják. Parásodásra kevésbé hajlamosak, mint a 'Golden Delicious'.

 

A 'Golden Delicious Li 85-50' nevű, kis koronájú fajta egy Svájcban előállított Golden Delicious változat.

Az alapfajta keresztezéses nemesítésbe vonásából jöttek létre az Elstar és Jonagold fajták is.

 

A fent említett változatokat külön oldalakon is tárgyaljuk.

Most már ne az alapfajtából, hanem a klónjaiból és hibridjeiből telepítsünk.

 

(fénykép: http://www.gardenexpress.com.au)

 

'Golden Delicious' alma (<span>Malus domestica </span> ''Golden Delicious'')

Hasonló növények