A 'Golden Delicious' fajtából rügymutáció révén kialakult (USA, 1960), az alapfajtánál kedvezőbb tulajdonságokkal, így kiváló termőképességgel rendelkező almafajta.

 

Gyümölcse tetszetős, mérete középnagy vagy nagy (140-180 g), a 'Golden Delicious' gyümölcsénél valamivel nagyobb és kiegyenlítettebb. Héja vékony, az érés kezdetén zöldessárga, majd éretten sárga színű lesz. Gyümölcshúsa sárgás, édes, enyhén savas, kissé illatos. Tárolás során a nagymérvű apadás elkerülése érdekében ügyelni kell a tároló légterének nedvességtartalmára.

Érési ideje szeptember végére - október elejére esik. Fogyasztási érettségét a szüretet követő év februárjáig is megőrzi.

 

Fájának növekedése az alapfajtáénál mintegy 40%-kal gyengébb, a termővesszők képződése azonban 25%-kal nagyobb. Koronája kissé szétterülő, de a vezérág a dominanciáját mindvégig megtartja.

 

Alapvető kedvező tulajdonságai a nagyon korai termőrefordulás és a rendkívüli termőképesség. Termékenyülő- és termékenyítőképessége kiváló. Fája ideálisan alakítható, a legtöbb koronaforma könnyen kinevelhető belőle; gyenge növekedése miatt különösen karcsú orsó-koronaforma és sövény-gyümölcsösök kialakítására alkalmas. Más spur-típusú fajtával, pl. a 'Starkrimson Delicious'-sel kombinálva a legintenzívebb ültetvény alakítható ki belőle.

 

Víz- és tápanyagigénye, valamint a talajjal szemben támasztott igénye közepes, de a kedvező körülményeket meghálálja. Napos helyre ültessük. Fája kevésbé fagyérzékeny, virágai a késő tavaszi fagyoktól ritkán károsodnak.

Lisztharmatra egyáltalán nem fogékony, a veturiás varasodásra és baktériumos ágelhalásra azonban igen.

 

Spur növekedési típusa miatt a fa a 'Golden Delicious'-nél érzékenyebb, kényesebb, ezért nagyüzemekbe nem, inkább intenzíven gondozott kiskertekbe ajánljuk telepíteni.

 

(fénykép: http://safru.hu)

 

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

'Golden Spur' alma (<span>Malus domestica</span> ''Golden Spur'')

Hasonló növények