Kellemes ízű hazai almafajta, Kovács Sándor állította elő az 'Egri piros' és a 'Jonathan' fajták keresztezésével. 1992-ben kapott állami minősítést

Gyümölcse középnagy (160-180 g), lapított gömb alakú, felülete erősen hamvas; 80%-át élénkpiros-sötétbordó, mosott fedőszín borítja. Héja jellegzetes, nagy fehér lenticellákkal tarkított. Húsa szilárd, nem puhuló; kellemesen savas íze főként a kora téli időszakban üdítő. Szeptember végén érik, ekkor egy menetben szedhető, már október elejétől fogyasztható; jól tárolható és jól értékesíthető, így február végéig eltartható. A további tárolás azonban a vízveszteség és az ezt követő fonnyadás miatt már nem javasolt.

 

Fája a közepesnél kissé erősebb növekedésű, laza koronája szétterülő. Termőképessége az 'Idared'-hez hasonlóan igen jó és rendszeres, de annál később fordul termőre. Harsányi szerint lisztharmattal szemben a 'Kovauguszt'-nál is ellenállóbb, de a 'Red Delicious' alakkörnél fogékonyabb. A venturiás varasodásra fogékony.

Megporzás szempontjából Golden és Jonathan klónokkal érdemes társítani.

 

(fénykép: www.gyumolcsfa.hu)

'Kovelit' alma (<span>Malus domestica</span> ''Kovelit'')

Hasonló növények

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

 'Jonatán' alma (Malus domestica ''Jonathan'') 'Jonatán' alma (Malus domestica ''Jonathan'')
1800-ban New York államban véletlen magoncként...

'Ace Spur Delicious' alma (Malus domestica ''Ace Spur Delicious'') 'Ace Spur Delicious' alma (Malus domestica ''Ace Spur Delicious'')
Az 'Ace Spur Delicious' desszert-almafajta az...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »