1800-ban New York államban véletlen magoncként jött létre és értékének felismerőjéről, Jonathan Hasbrouck-ról nevezték el. Európa valamennyi almatermesztő országában megismerték, de hazánkon kívül sehol sem vált fő fajtává. Magyarországon Bereczki Máté 1882-ben ismertette és írta le.

 

Gyümölcse közepesen nagy (60-65 mm átmérőjű), sárga alapszínű, a napos oldalán mosott piros fedőszínt kap. Kiváló zamatú gyümölcs; elsősorban jellegzetesen savas íze, tetszetőssége és alakja miatt vált kedveltté. Szeptember hónapban szedhető és 5-6 hónapig - csak a szabályozott légterű tárolókban - tárolható.

Az agrotechnikával szemben meglehetősen igényes. A hajtás és a gyümölcs is nagyon érzékeny a lisztharmatra, növényvédelme ezért költséges.

 

Középerős növekedésű, hajtásrendszere sűrűn elágazó, lecsüngő. Rendszeres metszést igényel.

Pollenadói: Elstar, Gala, Gloster, Golden klónok, Granny Smith, Idared és a Red Delicious fajtakör.

 

------

A termesztése során intenzíven piros fedőszínű rügymutációk is létrejöttek, melyek az alapfajtánál tetszetősebbek. Az alapfajta teljesítőképessége és minősége idővel leromlott, ezért csak a Gyümölcs- és Dísznövénytermesztési Kutató Fejlesztő Intézet újfehértói állomásán kiválasztott klónjai telepíthetők.

Ezek a következők:

 

  • Csányi 1 Jonathan
  • Jonathan M 40
  • Jonathan M 41
  • Naményi Jonathan
  • Szatmárcsekei Jonathan
  • Watson Jonathan

 

E fajták tárolhatósága és lisztharmat-érzékenysége azonos az alapfajtáéval. A 'Jonathan Csányi 1.' és 'Jonathan M. 41' fajtákat külön oldalon is ismertetjük.

A 'Jonathan M. 40' fajta a Jonathan hazai klónjai közül a legnagyobb gyümölcsű. A gyümölcsök színeződése jó, a fajta termőképessége az alapfajtáéval azonos.

 

A 'Naményi Jonathan' szeptember közepén érik, gyümölcsének teljes felülete sötétpiros. Íze és zamata az alapfajtáéval azonos, termőképessége jó.

 

A 'Jonathan' fajtát íz-, zamatanyagai és kedvező alakja miatt a keresztezéses nemesítésben is felhasználták, az ebből származó értékesebb fajták például a 'Jonagold', az 'Éva' és az 'Idared'.

 

(fénykép: http://www.specialtyproduce.com)

 'Jonatán' alma (<span>Malus domestica</span> ''Jonathan'')

Hasonló növények