A Jonathan 'Csányi 1' (vagy 'Csány 1') klónjának alapját képező mutáns ágrészt az egykori csányi állami gazdaság munkatársai találták. A legkorábban értékesíthető Jonathan-klón, amely tetszetős gyümölcsei miatt is nagyobb figyelmet érdemel a fajtakörön belül.

 

Gyümölcse közepes méretű (130-140 g), intenzíven és korán színeződő, Jonathan típusú alma. A színeződés csíkosan indul, de szeptember elejére már csaknem egész felületet sötétpiros fedőszín borítja. A Jonathán M. 41 előtt már 1 héttel, augusztus végén - szeptember elején szüretelhető. Piros - bíborpiros fedőszíne mosott; héjparásodás főként a kocsánymélyedésben fordul elő. Húsa tömött, kemény; íze a Jonathanéhoz hasonló. A legsúlyosabb gyümölcsű Jonathan változat. Akár 4-5 hónapon keresztül is jól tárolható.

 

Termőképessége jó. Alternanciára (termésingadozásra) a Jonathan M. 41-hez képest kissé jobban hajlamos. Betegségekkel szembeni érzékenysége megegyezik az alapfajtáéval.

Kölcsönösen jól termékenyül a Golden Delicious és Starking mutánsokkal, az Idared, a Gloster és a Red Rome Van Well fajtákkal. Jó pollenforrásként szolgálhat a Jonagold, a Charden, a Mutsu és a Staymared fajták számára.

 

(forrás: http://www.mgyoe.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42)

 

(fénykép: http://www.hunyadi-garden.hu)

'Jonathan (Jonatán) Csányi 1' alma (<span>Malus domestica</span> ''Jonathan Csányi 1'')

Hasonló növények

'Elstar' alma (Malus domestica ''Elstar'') 'Elstar' alma (Malus domestica ''Elstar'')
A 'Golden Delicious' és az 'Ingrid...

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

'James Grieve' alma (Malus domestica ''James Grieve'') 'James Grieve' alma (Malus domestica ''James Grieve'')
A 'James Grieve' egy Skóciából származó...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »