A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton Kidd nemesítette Új-Zélandon a 'Kidd's Orange Red' és a 'Golden Delicious' fajták keresztezésével.

A Gala almák íze kellemesen édeskés, jellegzetesen aromás, harmonikus, kevés savtartalommal. A kutatások során a jobban színeződő, így külsőre tetszetősebb Gala típusok ízét jobbnak találták, mint az alapfajtáét.

 

Gyümölcse középnagy (150-170 g), gömbölyded formájú, ropogós, kemény húsú, lédús. Héja sima, enyhén viaszos, az alapfajta esetén sárgás alapszínen narancsvörösen-világospirosan csíkozott, de a szín és a színek intenzitása a típusoktól függően változhat.

 

Fő típusa a korán elismerést szerzett első rügymutáció, a csíkozottan narancspiros, fényes felületű 'Royal Gala' (Tenroy) volt, azóta a termesztésben az alapfajtáknál jobban színeződő klónok versengenek.

Ilyenek a mosottan élénkpiros 'Gala Must' (Regal Prince) és a szintén mosottan piros, de sötétebb árnyalatú és nyújtottabb formájú 'Imperial Gala' fajták.

 

A Gala-típusok érési ideje augusztus végétől szeptember végéig tart. A túlérés elkerülése érdekében a szedést több (3-4) menetben érdemes elvégezni. A gyümölcsök korán, már a szedéstől élvezhetők. Jól szállítható és jól tárolható alma (normál tárolóban max. 4 hónapig, szabályozott légterű tárolóban max. 6 hónapig tartható el).

 

A Gala alma fája a Golden Delicious-éhez hasonló tulajdonságokkal bír, a közepesnél valamivel erősebb növekedésű. Koronája szétterülő, jól elágazódó, erős, hosszú hajtásokkal. A fa növekedése során egyre inkább a rövid termőrészeken fejleszt termőrügyeket. Törpe faként is forgalomba hozzák.

Korán termőre fordul, rendszeres és kiváló a terméshozama. Hidegtűrő képessége kiemelkedő, virágzása késői. Beporzására alkalmas fajták a Gloster, Granny Smith, Yellow Delicious, Red Delicious, McIntosh vagy a Jonatán.

 

(fénykép: http://www.wilsonsfruit.com.au)

 

'Gala' alma és változatai (<span>Malus domestica</span> ''Gala'')

Hasonló növények

'Téli arany parmen' alma (Malus domestica ''King of the Pippins', 'Reine de Reinettes'') 'Téli arany parmen' alma (Malus domestica ''King of the Pippins', 'Reine de Reinettes'')
A 'Téli arany parmen' almafajta (más...

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

'Cox narancs renet' alma (Malus domestica ''Cox's Orange Pippin'') 'Cox narancs renet' alma (Malus domestica ''Cox's Orange Pippin'')
Angliából származó, 1825-ben keletkezett, főként Északnyugat-Európában...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »