A 'McIntosh' egy igen jelentős, régi Észak-amerikai étkezési- és főző-almafajta, melyet John McIntosh kanadai farmer fedezett fel az 1820-as években. Vélhetően a 'Fameuse' almafajtának a 'Detroit Red'-del való véletlen kereszteződése révén jött létre. Számos újabb fajta nemesítésében vett részt.

Elsősorban az USA északkeleti és Kanada délkeleti részén vált népszerű fajtává. Nagyon jó a hidegtűrése, az egyik legjobb ízű alma a hűvösebb régiókban termesztett fajták között. Korai érése miatt nálunk őszi almának számít. Választékbővítő jellege miatt házikerti termesztésre ajánlott.

 

Gyümölcsének átlagos mérete középnagy, kissé változó nagyságban; átlagos tömege 130 g. Héjának alapszíne zöldes, melyet nagy arányban sötét- vagy karmazsin- (lilás)piros csíkozott fedőszín borít. Roppanó húsa hófehér, illetve különböző változataiban a sárgásfehértől a pirosig terjedő színű. Héját dekoratív, fehér paraszemölcsök díszítik.

Íze egyszerű és közvetlen, inkább édes, ugyanakkor frissítő savasság is jellemzi - enyhe bor-ízzel kísérve. Jellegzetes ízvilágát, valami héj- és hús-színét még az utódfajtáiban is könnyen, biztosan felismerhetjük. Bőlevű. Bár akár januárig is eltartható, íze a tárolás során gyorsan elveszítheti sajátos jellegét, igaz, ezután is élvezhető marad. Ezért a szürettől számított viszonylag rövid időn belül érdemes elfogyasztani.

Érési ideje augusztus végére, szeptember elejére esik.

 

Fájának növekedési erélye átlagos. Korán termőre fordul, rendszeresen és bőven terem. Virágzási ideje korai, ezért a fagyok ellen - valamint a szárazság iránti érzékenysége miatt - védettebb fekvésű, kiegyenlítettebb klímájú (hűvös, nedvesebb - párásabb) termőhelyen termesszük. Gyümölcshullásra hajlamos.

Önmeddő, ezért porzófajtát igényel; erre alkalmasak a 'Golden Delicious', 'Idared' és a 'Jonathán M 41.' fajták. Diploid. A varasodásra inkább, a lisztharmatra kevésbé fogékony. A tűzelhalásra mérsékelt fogékonyságot mutat.

 

Utódfajtái nagymértékben tükrözik a 'McIntosh' ízvilágát és a gyümölcs jellegzetesen dekoratív megjelenését. Ilyenek pl. a 'Cortland', 'Empire', 'Enterprise', 'Fireside', 'Jubilee', 'Liberty', 'Lobo', 'Macoun', 'Priscilla', 'Pristine (TM)', 'Spartan' és a 'Tydeman's Early Worcester' fajták.

Kivételt képez a 'Sunrise', amely ízét és megjelenését nagyobb mértékben másik szülőfajtájától, a 'Golden Delicious'-től örökölte.

Mindazonáltal elmondható, hogy az utódfajták különböző tulajdonságokban felülmúlhatják a 'McIntosh'-t, akár növekedési tulajdonságokban, akár tárolhatóságban, míg ízvilágát jellemzően megőrzik vagy még inkább kiteljesítik. Bár ezek az érvek a 'McIntosh' alma népes rajongótáborát valószínűleg nem "hatják meg".

 

(fénykép: http://jeanetteshealthyliving.com)

 

(forrás: 88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.

forrás angol nyelven: http://www.orangepippin.com/apples/mcintosh)

'McIntosh' alma (<span>Malus domestica</span> ''McIntosh'')

Hasonló növények

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

'Releika' alma (Malus domestica ''Releika'') 'Releika' alma (Malus domestica ''Releika'')
A varasodás-rezisztens 'Releika' almafajta a 'Clivia' és...

'Téli arany parmen' alma (Malus domestica ''King of the Pippins', 'Reine de Reinettes'') 'Téli arany parmen' alma (Malus domestica ''King of the Pippins', 'Reine de Reinettes'')
A 'Téli arany parmen' almafajta (más...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »