A 'Téli arany parmen' almafajta (más néven Angol téli arany pármén, King of the Pippins, Reine de Reinettes, Winter-Goldparmäne) az 1770-es években keletkezett Franciaországban, valószínűleg véletlen magoncként. Angliából terjedt el az egész világon és vált az egyik leghíresebb történelmi almafajtává.

Elsőrendű asztali, piaci és gazdasági téli alma. Bár mára számos előnyét elvesztette az új fajták megjelenésével, fő értékét sokoldalú konyhai felhasználhatósága adja (pl. főzés közben jól megtartja a formáját, különleges ízzel rendelkezik, almalé készítéséhez is kiváló).

Termesztését tekintve igényesebb, érzékeny, így védettebb fekvésbe, kiegyenlítettebb termőhelyre való, mégis hálás alma.

 

Gyümölcse közepesen nagy (átlagosan 110 g), néha nagyobb vagy kisebb is (a gyümölcsök mérete erősen szór), igen szabályos (tompa) kúpos gömb, illetve gömbölyded alakú. Szára mély tölcséres, rozsdamázas üregben ül.

Héja tompa fényű, kissé érdes tapintású, vékony; alapszíne aranysárga, amely a teljes érésben narancssárgás vagy narancspiros fedőszínnel borított (mosott, csíkozott) lesz. Színvilága a 'Cox narancs renet'-ére emlékeztet. Pontozata szembetűnő. Felületén rozsdafoltok vagy -alakzatok is előfordulnak.

Húsa sárga vagy sárgásfehér színű, tömött - félkemény, roppanó, éretten omlósabb; elég leves, édes (kissé savanykás), jellegzetesen illatos - fűszeres, kellemes ízű. Magháza nyílt, apró magvakkal. A tárolás során íze édesebbé válik.

 

Augusztus közepén kezd érni és a szüret egészen szeptember végéig elhúzódik, így több menetben kell szedni. A szállítást jól viseli.

Ha teljesen megszínesedett, ajánlatos legkésőbb szeptember második felében leszedni, mert a később szedett gyümölcsök a tárolás során lisztesedésre hajlamosak.

December végéig, januárig tárolható, azonban érzékeny az alacsony hőmérsékletre. Túl hosszú tárolás esetén üvegesedik.

 

-------

Fája eleinte erőteljes növekedésű, majd közepes növekedési erélyűvé mérséklődik. Hajtásai erősek, egyenesek, ezért gyorsan szép törzset nevel. Ágai felfelé törekvők, melyek gúla alakú, ritkás koronát képeznek. Termőrügyeit rövid termőrészeken, az idősebb termőalapokon fejleszti ("T" terméshozási típus) - emiatt törpe- vagy alakfának is nevelhető.

Korán termőre fordul és igen bőven - de néha szakaszosan - terem, aminek következtében fája legyengülhet. Ez okból is megkívánja a rendszeres metszést. Idősebb korában rászorul az ifjításra is, mely után a megújuló koronában az almák nagyobbak lesznek.

Túlkötődés esetén is apróbbak, kevésbé ízesek lehetnek a gyümölcsei, ilyenkor termésritkítás is célszerűvé válhat. Gyümölcshullásra is hajlamos - a szél könnyen és hamar lerázhatja azokat - így fontos a szüret ütemezése.

 

Vadalanyon közép- és magastörzsű fának, de más alanyokon törpe- és alakfának egyaránt alkalmas.

 

Fája az erősebb fagytól, gyümölcse a rovaroktól, különösen az almamolytól szenved. A varasodásra, lisztharmatra és az ágrákosodásra is érzékeny. A fentiek miatt is állandó védekezést, ápolást és egyben védettebb termőhely megválasztását kívánja.

 

Bár a termőhely iránt nem támaszt túlzott igényeket, száraz helyre nem való. Hűvösebb, magasabb helyeken, védett fekvésben, kötött vagy laza, de tápanyagban dús, kissé nyirkosabb talajon díszlik a legjobban. Túl nedves állásba sem való, mert itt a fagy és a taplófoltosság tesz benne nagy kárt.

A trágyázást megkívánja.

 

A Jonathannal együtt virágzik. Virágai a közepesnél nagyobbak, rózsaszín szirmúak, elég edzettek. Nagyon jól termékenyül és nagyon jó pollenadó. Részlegesen öntermékeny.

A házikertek részére, a régi fajták és a sokoldalúan felhasználható almák kedvelőinek, egyúttal az intenzívebb ápolást vállaló gazdáknak ajánlható.

 

-------

Németországban Götz több piros klónját szelektálta.

A Jászvadókával keresztezve, belőle nyerték a 'Budai Domonkos' fajtát, amely bizonyos vonatkozásban a pótlására hivatott.

Keresztezések révén létrejött utódja az 'Allington Pippin' fajta is.

 

 

(források:

88 színes oldal a gyümölcsfajtákról – Almagyümölcsűek és bogyósok (dr. Tomcsányi Pál - dr. Bödecs Lászlóné, Majoros László; Mezőgazdasági Kiadó, Bp. 1982.)

 

http://www.mgyoe.hu/index.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=42

http://terebess.hu/tiszaorveny/vadon/vadalma.html

http://www.tuja.hu/kerteszeti-lexikon/teli-arany-parmen.html

http://www.tuja.hu/alma.htm

 

angol nyelven:

http://www.orangepippin.com/apples/king-of-the-pippins)

 

(fénykép: www.plantes-shopping.fr)

'Téli arany parmen' alma (<span>Malus domestica</span> ''King of the Pippins', 'Reine de Reinettes'')

Hasonló növények

'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'') 'Gala' alma és változatai (Malus domestica ''Gala'')
A nagysikerű 'Gala' almafajtát James Hutton...

Nemes alma, Házi alma (Malus domestica) Nemes alma, Házi alma (Malus domestica)
Számtalan régi mondás igazolja, hogy a...

'Cox narancs renet' alma (Malus domestica ''Cox's Orange Pippin'') 'Cox narancs renet' alma (Malus domestica ''Cox's Orange Pippin'')
Angliából származó, 1825-ben keletkezett, főként Északnyugat-Európában...

Összes 118 hasonló növény megtekintése »