A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a rózsafélék (Rosaceae) közé tartozó Prunus nemzetség alnemzetsége. Cseresznye néven leggyakrabban a vadcseresznyefát (Prunus avium), illetve annak valamely termesztett változatát, vagy annak csonthéjas gyümölcsét értik. Az alnemzetséget az különbözteti meg a Prunus nemzetség többi képviselőjétől, hogy virágai nem magánosan állnak, hanem 2-5 tagú csomókba tömörülnek, sima héjú termésén pedig csak igen sekély barázda található, vagy semmilyen.

Képviselőik az északi félgömb mérsékelt égövi területein őshonosak: két fajuk Amerikában, három Európában, a többi Ázsiában.

Ízletes termése mellett a cseresznyefa szemet gyönyörködtető virágairól is ismert; gyakran kifejezetten a tavaszi virágzásukkor nyújtott látvány miatt ültetik őket, különösen az ázsiai fajokra jellemző a díszes virágzat.

Vera: Középerős növekedésű rendszeresen, bőven termő fája van. Június közepén érő, nagy, piros húsú, középkemény cseresznye. A Bigarreau Burlat-tal kölcsönösen jól termékenyítik egymást.

Hasonló növények

Cseresznye (Cerasus avium 'Linda') Cseresznye (Cerasus avium 'Linda')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Cseresznye (Cerasus avium 'Margit') Cseresznye (Cerasus avium 'Margit')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Cseresznye (Cerasus avium 'Solymári gömbölyű') Cseresznye (Cerasus avium 'Solymári gömbölyű')
A cseresznye (Prunus subg. Cerasus) a...

Összes 12 hasonló növény megtekintése »