A liliomfélék ( Lililiaceae ) családjába tartozó nemzetséget Nicholaus Host osztrák orvosról nevezték el.

A hosták hosszú életű, levelükkel díszítő évelő növények. Mind a klasszikus, mind a az új árnyékliliom fajták a lehető legnemesebb levéldísznövényekhez tartoznak. Egyetlen más évelő sem ennyire lenyűgözően változatos és ugyanakkor igénytelen.

Az árnyékliliomokat levéldísznövényként alkalmazzák, mivel viszonylag rövid időn keresztül virágzanak. Apró virágaik színe fehér, vagy a lilák árnyalatai, a halvány levendulától a bíborig. Egyes fajták esetében a virágok illatosak. Alkalmazási lehetőségük is igen széleskörű. Az alacsonyabb, keskeny levelű fajták felhasználhatóak sziklakertekbe, vagy évelőágyak szegélyeinek kialakításához.

Az apró levelűek kiváló árnyéki talajtakarók.

A nagylevelű fajták szoliterként, vagy csoportokban is ültethetők nagy fák alatti árnyékos helyekre, árnyékos - nedves kertszegletekbe. Még a legsötétebb zugban is megfelelően fejlődnek. Az eltérő fajták társításával összefüggő, nagy árnyékos kertrészeket is változatossá, hangulatossá tehetünk.

A virágkötészet felfedezte hosszú vázaéletű leveleiket vágottzöldnek. Alkalmazhatók árnyékos évelőágyba, terebélyes fák alatt, szegélyként, vagy csoportosan. A tövek tavasszal az első rügyek megjelenése előtt kettéoszthatók.

Árnyékliliom (<span>Hosta sp.</span>)