A közönséges aranyeső (Laburnum anagyroides) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a hüvelyesek (Fabales) rendjéhez, ezen belül a pillangósvirágúak (Fabaceae) családjához tartozó faj. Kerti növényként általában a Laburnum nemzetség másik fajával, a havasi aranyesővel alkotott hibridjét, a hosszúfürtű aranyesőt (Laburnum × watereri) ültetik.

Az aranyeső 5-7 méter magas, felálló ágú bokor vagy kis fa, keskeny, szabálytalan koronával. Kérge sima, zöldesbarna. Ágai eleinte felállók, később gyakran lehajlanak, szürkészöldek, ezüstös szőrűek. Hármas összetett levelei szórt állásúak, a rövid hajtásokon csomósan helyezkednek el, nyelük 2-7 centiméter, selymesen szőrös. A levélkék elliptikusak vagy fordított tojás alakúak, 15-80 milliméter hosszúak és 15-30 milliméter szélesek, csúcsuk tompa vagy lekerekített, rövid szálkahegyben végződik, felül sötétzöldek, kopaszok, fonákjuk szürkészöld, rásimuló szőrű. Virágai világossárgák, 15-18 milliméter szélesek, 10-20 centiméteres lecsüngő fürtökben fejlődnek. A virágzási ideje április-május között van. Magja nagyon mérgező.

Az aranyeső napfényes erdők, sziklás és köves lejtők lakója. A napos helyeket és a száraz, meszes, tápanyagban gazdag vályog- és törmeléktalajokat kedveli. A síkságoktól a hegyvidékekig megtalálható.

Közönséges aranyeső (<span>Laburnum anagyroides</span>)

Hasonló növények

Hosszúfürtű aranyeső (Laburnum x watereri 'Vossii') Hosszúfürtű aranyeső (Laburnum x watereri 'Vossii')
Kb. 1875-ben keletkezett Hollandiában. Erős növekedésű,...