A kajszibarack vagy kajszibarackfa (Prunus armeniaca L vagy Armeniaca vulgaris Lam) egy Közép-Ázsiából vagy Kínából származó gyümölcsfa. A szilvának közeli, az őszibaracknak és a mandulának távolabbi rokona.

Elnevezése

A barack szó a magyar nyelvben egyaránt vonatkozik a Prunus persica és a Prunus armeniaca fajtáira. A kajszibarack esetében az őszibaracktól való megkülönböztetés érdekében került a szó elejére a "kajszi" előtag.

A barack szó a magyar nyelvbe valószínűleg valamely nyugati szláv nyelvből került (vö. például cseh broskev, szlovén breskev stb.), feltehetőleg *brosky alakban. A szláv nyelvek a németből vették át a szót, vö. ófelnémet phirsih, persih; ennek a szónak a gyökerei a latinra nyúlnak vissza, ahol az őszibarackot persica-nak nevezték (malum Persicum: tkp. "perzsa alma".) A latin szó forrása a görög nyelv, ahol μῆλον Περσικόν (ejtsd: mélon perszikon) alakban élt az ugyanilyen jelentésű elnevezés. (Mai barack és perzsa szavaink tehát ugyanarra a görög tőre vezethetők vissza.)

A kajszi a magyar nyelvben oszmán-török eredetű jövevényszó (oszmán-török kāɪysɪ, újperzsa qaisï), ami ott önmagában is a gyümölcsöt jelenti. A magyarban is előfordul a gyümölcsre illetve a gyümölcsfára értve a kajszi szó önálló használata. További elnevezései: sárgabarack, tengeribarack, majombarack.

Jellemzése

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó 4–8 m magasra is megnövő fa levelei, rendszerint szíves vállból széles tojás alakúak, kihegyezettek, 2–3-szorosan fűrészesek. Virágai a levelek kifejlődése előtt nyílnak, fehérek, vagy halványpirosak.


A Kárpát-medencében

Magyarországon a török hódoltság idején kezdték a termesztését, később új magyar fajtákat is előállítottak.

Talajigénye

Tápanyagigénye

Nagy víz- és napigénye van. A porhanyós talaj fontos szerepet játszik kajszibarack életében.

Gyümölcse

Gyümölcse, a kajszibarack vagy sárgabarack gömbölyű, vagy kissé lapított, egy középbarázdával. Héja bársonyos, narancsszín sárga, a nap felé fordult oldalon bíborszínű bemosottsággal. Húsa, éretten lágy, kellemes ízű. Csonthéja a szélén barázdált, különben sima.

Felhasználása

Gyümölcse felhasználható nyersen vagy kifacsarva gyümölcsléként fogyasztva. Aszalva megtartja vitamin- és tápanyagtartalmát. Befőttnek, dzsemnek, lekvárnak, illetve a mélyhűtéssel tartósított gyümölcsöt, sütemények, torták, gyümölcsbólék ízesítéséhez használják, de pálinka készítésére is kiválóan alkalmas. Némelyik fajtának a magbelét is hasznosítják, sütemények készítésnél, de nyersen is fogyasztható, kedvelt gyerekcsemege.

Források

  • Etimológiai szótár : Magyar szavak és toldalékok eredete. Főszerk. Zaicz Gábor. Budapest: Tinta. 2006. = A Magyar Nyelv Kézikönyvei, 12. ISBN 963-7094-01-6

Fajták

Kajszibarack fajták
!Megnevezés Érési ideje Hússzíne Állománya Mérete Súlya íze Megjegyzés
Bergamon június közepe narancssárga rostos, szilárd közép nagy 40-55 g édes-savas, harmonikus, kiváló fagytűrése kiváló
Budapest g
Ceglédi arany g
Ceglédi bíbor g
Ceglédi óriás június eleje narancssárga lédús, puha igen nagy 50-80 g édes-savas, aromás friss fogyasztás, export
Ceglédi Piroska g
Gönci magyar június közepe aranysárga kemény középnagy 40-55 g édes-savas, zamatos legkiválóbb ízű, zamatú, piacos, minden célra kiválló
Korai piros g
Magyar kajszi g
Mandula kajszi g
Pannónia július közepe-vége narancssárga rostos, szilárd közép nagy 40-55 g édes-savas, harmonikus, kiváló fagytűrése kiváló
Rózsakajszi g
Szegedi mamut g

Külső hivatkozások

  • A kajszi termesztése és felhasználása
  • Barack lap
  • Barackfák.extra.hu - Kajszibarack fajták leírása
Kajszibarack (nyers)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 50 kcal   200 kJ
Szénhidrátok     11 g
- Cukrok  9 g
- Rost  2 g  
Zsír 0,4 g
Fehérje 1,4 g
A-vitamin ekviv.  96 μg  11%
- β-karotin  1 094 μg  10%
C-vitamin  10 mg 17%
Vas  0,4 mg 3%
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázis
Kajszibarack (szárított)
Tápanyagtartalom 100 g-ban
Energia 240 kcal   1010 kJ
Szénhidrátok     63 g
- Cukrok  53 g
- Rost  7 g  
Zsír 0,5 g
Fehérje 3,4 g
A-vitamin ekviv.  180 μg  20%
- β-karotin  2 163 μg  20%
C-vitamin  1 mg 2%
Vas  2,7 mg 22%
A százalékos értékek az amerikai felnőtt
javasolt napi mennyiségre (RDA) vonatkoznak.
Forrás: USDA tápanyag adatbázisKajszi (<span>Prunus armeniaca</span> 'Ceglédi kedves')