A gránátalma, más néven grenadine egy növényfajta, amely a mirtuszvirágúak rendjébe tartozik. Előfordulása Nyugat- és Közép-Ázsia, illetve a Földközi-tenger térségén jellemző.

A gránátalma szó eredete a latin mag granae, illetve annak a többesszámából, a granatus szóból ered.

Elterjedése, élőhelye

A gránátalma őshazája Dél-, Nyugat- és Közép-Ázsia (Örményország, Azerbajdzsán, Grúzia, Tádzsikisztán, Türkmenisztán, Üzbegisztán, Irán), de mára már Európa földközi-tengeri területein és Dél-Amerika melegebb vidékein is elterjedt.

A Földközi-tengernél és Közel-Keleten, például Iránban, Egyiptomban, Palesztinában, Izraelben, de Spanyolországban, Marokkóban, Tunéziában a gránátalma évszázadok óta kedvelt gyümölcs. A Távol-Keleten is kezd elterjedni. Indiában fűszerként használják, Indonéziában delima-ként ismert.

A gránátalma Közép-Európában is termeszthető, az enyhe tél miatt. Budapesten, az Iparművészeti Múzeum előkertjében található egy gránátalmafa, amely évente egyszer virágzik.

A spanyol gyarmatosítás során a gránátalma eljutott a Karib-térségbe, Latin-Amerikába.

Megjelenése

A gránátalma nagyobb cserje, esetleg kisebb fa termetű, mely maximum az 5 m magasságot és a 3 m szélességet éri el. Akár néhány száz évig is élhet.

A kéreg színe a vörösesbarnától a szürkéig terjedhet. A fiatal ágak gyakran négyágúak. A levelek szára 2 és 10 mm közötti méretű.

Virága

Tavasszal és nyáron virágzik. A virág színe a világossárgától a narancsos vörösig terjed.

A gyümölcs

A kezdetben zöld, később narancssárga színű gyümölcs kinézetében egy bogyóhoz hasonlít. A gyümölcs átmérője kb. 10 cm.

A gránátalma nagy mennyiségű flavonoidot (mint például antociánt és quercetin) tartalmaz. Káliumban, C-vitaminban és kálciumban gazdag.

A gránátalma fajtáit a gyümölcs színe alapján az alábbi csoportokra osztjuk:

 • fehér
 • sárgászöld
 • sötétpiros
 • feketés ibolya

A legelterjedtebb a sötétpiros és a sárgászöld.

Termesztése és betakarítása

A gránátalma dugványozással, gyökeres tősarjak felhasználásával és magvetéssel egyaránt könnyen szaporítható. A legsikeresebb és leggyorsabb szaporítási módszer a gyökeres tősarjak felhasználása.

Felhasználása

A gyümölcsöket szeptember és december között szedik le. A gránátalma héja és a gyümölcslé évszázadok óta szőnyegek színezőanyaga. A gyümölcs főzése során fekete színű tintát kapunk. A gyümölcs héja Indiában sárga és fekete színű fonal színezőanyaga.

A gránátalmából a Karib-szigeteken szirupot készítenek és több különböző koktél alapanyagaként használják az érdekes íze és a színe miatt.

A gránátalma, de a kifacsart gránátalma leve is világszerte, de különösen a Földközi-tenger vidékén, a Közel-Keleten, az Amerikai Egyesült Államokban, Dél-Európában és néhány éve Közép- és Észak-Európában is elterjedt élelmiszer.

A gyümölcshús és a gyümölcslé is használatos vad- és szárnyasételek, de gyümölcssaláták készítése során is. Gyümölcsfagylaltok, likőrök, lekvárok és sűrítmények is, de bor és ecet is készíthető belőle.

Gyógyhatása

Több mint 250 tudományos kísérlet bizonyítja a gránátalma pozitív hatását a szív- és keringési rendellenességekkel, valamint a rák és a gyulladásos megbetegedésekkel szemben. Eddig azonban csupán állatkísérletek során bizonyította jótékony hatását, az emberre való hatása egyelőre nyitott kérdés és további kísérletekkel bizonyítandó.

A gránátalma a vallásban

A gránátalma a szír Atargatis istennő szimbóluma.

Említése a Bibliában

A gyümölcs neve többször említésre kerül az Ótestamentumban.

 • Salamon: Énekek éneke

Elvinnélek, bevinnélek anyámnak házába, te oktatgatnál engem, én meg borral itatnálak, fűszeressel, gránátalma borral.

Említése a Koránban

Görög mitológia

Források

 • Venich István, V. Nagy Enikő: Nálunk is megterem (Mezőgazdasági Kiadó, 1983.) ISBN 963 232 411 0
 • A német Wikipédia Granatapfel című cikke

Külső hivatkozások

 • Gránátalma - az antioxidáns bomba
 • Aphrodité gyümölcse
 • A Terebess gyümölcskalauz a gránátalmáról


Gránátalma (<span>Punica granatum</span>)