Fátyolvirág (Gypsophila)
Virágágyi és vágott virágot adó növény, de kúszó formája is ismeretes; magassága: max. 1 m, törpe formája 10 – 30 cm; virága: fehér, rózsaszínű; (májustól augusztusig); napos termőhely; szaporítás: magvetéssel és tőosztással.
Szegfűfélék (Caryophyllaceae)
Mindenki ismeri az buglyos fátyolvirágot, amelyet a virágcsokrokban a nagy virágú vágott virágok közé csokorlazítóként kötnek. A magas növésű évelő fátyolvirág (G. paniculata) mellett létezik egy kúszó faj is (G. repens). Ez a virágjával díszítő évelő szegélynövényként sziklakertekben vagy rózsaágyakban különösen jól néz ki.
A fátyolvirág sztyeppekről származó növény, ezért a meleg, száraz, homokos talajokon érzi a legjobban magát. A mély termőréteget kedveli, a termőtalajt ültetés előtt mélyen dolgozzuk fel.
Csokrokba friss és leszárított fátyolvirág is nagyon jól használható. A kinyílt virágot levágjuk, száraz, levegős, árnyékos helyen megszárítjuk, és alkalom adtán felhasználhatjuk az otthon készülő csokrok esetében is.