Liliom (Lilium)
Magassága: max. 1,2 m; virága: fehér, rózsaszínű, vörös, sárga, narancsszínű, kétszínű, pettyezett, illatos; (júniustól szeptemberig); napos termőhely; télálló; ültetés: ősszel vagy tavasszal 20–25 cm mélyre (az ázsiai hibrideket 10–15 cm mélyre, kivétel a Madonna-liliom, amelyet augusztusban/szeptemberben 3 cm mélyre ültetünk.
Liliomfélék (Liliaceae)
Kertjeinkben a liliom a rózsákkal együtt a legrégibb dísznövényeink közé tartoznak. Már a korai középkorban a hófehér, illatos Madonna liliomnak (L. candidum) is állandó helye volt a kolostorok kertjeiben. A tűzliliom (L. bulbiferum) és a turbánliliom (L. martagon) is pompás kerti virág. Napjainkban a fehér királyliliomot (L. regale), a halvány rózsaszínű pompás liliomot (L. speciosum) és rengeteg gyönyörű ázsiai hibrideket termesztünk.
A liliomok a friss és tápanyagban gazdag (de nem éretlen trágyával kezelt), könnyű és laza, mészben szegény talajt kedvelik. A pangó vízre nagyon érzékenyek. A liliomok nagyon szeretik a napsütésben gazdag kertrészeket. Száruk azonban meleg, árnyékos, környezeti hatásoktól (az időjárás viszontagságaitól) védett körülményeket igényel. Jól fejlődnek a talajtakaró vagy kúszó évelő növények árnyékában is.
A pünkösdi rózsákhoz hasonlóan a liliomot is éveken át zavartalanul egy helyen kell hagyni. Minél idősebbek lesznek annál, szebben néznek ki.
Ültetésig a liliomhagymát hűvös helyen, nedves homokban vagy tőzegben kell tárolni. Ültetésnél a hagymák nem állhatnak sem napfényben, sem szélben. A nedves talajok esetében, a pangó víz elkerülésére, az előzőleg mélyebbre ásott ültető  gödrökbe tegyünk kavicsos homokot, és azután helyezzük be a hagymákat.
Ahhoz, hogy a liliom hibridek virágzó képessége ne lankadjon az évek során, ajánlatos az elnyílt virágokat levágni.
A liliomok csemegének számítanak az egerek számára. Ha a liliomokat császárkoronával együtt ültetjük, akkor az egereket távol tartja a császárkorona erős illata.

Liliom (<span>Lilium sp.</span>)