Nárcisz (Narcissus)
Magassága: 10–40 cm; virága: fehér, krémszínű, narancsszínű, világos rózsaszínű, többszínű, sárga, sárgás-narancsszín; (márciustól májusig); napos vagy félárnyékos termőhely; télálló; ültetés: ősszel 10–15 cm mélyre.
Amarilliszfélék (Amaryllidaceae)
A nárciszok a Földközi–tenger vidékeiről származnak, egyes fajok az Alpokban is előfordulnak. Csak a természetben vadon élő fajok is – amelyek közül nagyon sok virágoskertjeinket díszíti – olyan sokfélék, hogy szinte áttekinthetetlen a forma- és színviláguk.
A már régóta tartó nemesítés nagy- és kisvirágú, telt és kétszínű fajtákat eredményezett, ez pedig még sokrétűbbé teszi a természetben már meglévő fajok számát.
A nárciszok alkalmasak árnyas helyekre a fák alatt aljnövényzetként, virágágyakba és szegélynövényként, valamint tufás füves felületeken is szépen díszítenek. A törpe fajták különösen jól néznek ki sziklakertekben. A nárciszok maradhatnak 4–5 évet ugyanazon a helyen. Ezután ajánlott átültetni őket új termőhelyre. Ekkor lehet az időközben kifejlődött hagymacsomókat szétosztani.
A vízipocoktól nem kell tartani, mert a nárciszok hagymáit nem fogyasztják. Gondot okozhat viszont, hogy a macskák és kutyák kikaparhatják a frissen ültetett növényeket.

Nárcisz (<span>Narcissus sp</span>)