Japánsom vagy aukuba (Aucuba japonica)

Virágzás ideje: Márciustól októberig
Család: Babérsomfélék
Hazája: Japán

A japánsom a csaknem elpusztíthatatlan növények közé tartozik, elliptikus alakú, örökzöld, bőrnemű leveleivel. Főként a sárgán pettyezett fajták rendelkeznek nagyobb díszítő értékkel, egész éven át. Figyelemre méltó a hímnős, pettyezett levelű 'Crotonifolia' vagy a zöld levelű 'Rozanie'. Hasonlóképpen növelik díszítő értéküket az ősszel megjelenő fényes piros bogyóik is.

A japánsom elhelyezésénél részesítsük előnyben az erkély vagy a terasz árnyékos, illetve félárnyékos, záporoktól védett helyeit. Télen a növény kedveli a friss levegőt, de nem szereti a huzatot. Ajánlatos világos és hűvös helyen tartani. A nagyobbra nőtt, idősebb példányokat kiültethetjük a kertbe. A szabadba kiültetett japánsom védett helyen problémamentesen áttelel.

A japánsom nyáron több vizet igényel, télen inkább kevésbé öntözzük. Amennyiben a fiatal növények hajtáscsúcsát visszacsípjük, bokrosabb növényt nevelhetünk. A nyári hónapokban jó, ha kéthetente tápoldatozzuk növényünket.

Augusztusban dugványozással szaporíthatjuk a japánsomot. A begyökeresedés 20-22 ºC-on a legsikeresebb.

Magas hőmérsékleten a növényt könnyen megtámadják a takácsatkák.

A legtöbb aukuba kétlaki növény, ezért termést csak akkor várhatunk, ha egy nő- és hímivarú növényt egymás mellé ültetünk, illetve akkor, ha kétivarú japánsomot vásárolunk.

Japán babérsom (<span>Aucuba japonica</span>)

Hasonló növények

Tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica 'Picturata') Tarkalevelű japán babérsom (Aucuba japonica 'Picturata')
Örökzöld cserje. Formás 2-3 méteres bokorrá...